Карадайъ: ДПС е готово за управлението, готвим програма

Карадайъ: ДПС е готово за управлението, готвим програма | StandartNews.com

Ние готвим програма за управление, аксиоматична даденост във всяка партия е търсенето на властта. За нас обаче е по-важно какво ще се прави във властта. Нужно е да има ясна програма на ясна ценностна платформа. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред БНТ.

"Нашата оценка за това правителство е ясна - това е правителство на пробите и грешките. Скандал след гаф и гаф след скандал. ДПС си е дало мнението за това правителство от първия ден, обясни Карадайъ. - Националистите си печелят избори с популистка реторика и ГЕРБ ги включи във властта въпреки това. Гаф имаше и с патриарха на Русия, патриарха на най-голямата православна общност. Това не беше гаф на вицепремиера Валери Симеонов, а на ГЕРБ, защото той го включи във властта."

На въпрос дали има промени спрямо изявлението на Ахмед Доган преди Коледа за стабилността в страната, той отвърна: "Хубаво е да се препрочитат анализите на доктор Ахмед Доган. Ние искаме стабилност и сигурност и просперитет за българските граждани. Ние и тогава и сега постъпихме държавнически. Но управляващите отвръщат с гаф след гаф."

Той обясни, че ДПС е дала кредит на доверие на шефа на новия антикорупционен поглед Пламен Георгиев, който е получил голямо признание и у нас и по света като шеф на КОНПИ, подчерта председателят на ДПС.

Какви са различията с ГЕРБ, след като има общи гласувания в парламента, според Карадайъ? "Ние имаме гласувания, в които гласуваме сходно с ГЕРБ и правителството, но трябва да поздравим ГЕРБ, че не се отклоняват от евроатлантическата ориентация на страната. На 90% програмите на двете партии си съвпадат", заяви Карадайъ.

Законът за КТБ е продължение на нашите действия още от самото начало на казуса, ние сме единствената партия, която подкрепи обществения интерес, припомни той.

По закона за собствеността на медиите и разпространителите той заяви, че ДПС отговаря на повишения обществен интерес към темата. Категорично г-н Пеевски не е в конфликт на интереси по този въпрос, подчерта Карадайъ.

Той засегна и проблема със здравеопазването: "Здравеопазването има нужда от дълбоки реформи, средствата за Здравната каса са увеличени, но услугите не са подобрени."

По повод сделката за ЧЕЗ Карадайъ припомни, че приватизацията на ЕРП-тата е част от прехода от тоталитарен режим към демокрация. Той припомни, че при правителството на НДСВ и ДПС е била извършена приватизация на 67% от ЕРП, докато останалите са били приватизирани при правителството на ГЕРБ. В конкретния случай проблемът е, участието на държавата в търговски взаимоотношения и политизирането на въпроса. Това не е в полза на бизнес средата, подчерта Карадайъ.

На въпрос дали е готово ДПС за властта, той обясни: "ДПС е готово ад управлява. Ние имаме дискусии и вземаме различни мнения, но вземем ли веднъж общо решение - край", допълни Карадайъ за начина, по който се работи в партията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай