Карадайъ срази Петков. Премиерът прекрачи границата

Освобождаваме Минчев от мафията, каза лидерът на ДПС

Карадайъ срази Петков. Премиерът прекрачи границата | StandartNews.com

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ срази премиера Кирил Петков, който в пленарната зала за парламента направи опит за етническо противопоставяне на българите.

Днес се стигна до ситуацията министър-председател на моята Родина да призовава за етническо противопоставяне. Такова нещо не се е случвало през последните 32 години, възмути се Мустафа Карадайъ. И заяви: „Надявам се на разум и мъдрост на всички български граждани - да направят подобаваща оценка на тези призиви на министър-председателя.”.

„ДПС се създаде в много сложна ситуация. ДПС 32 години носи национално отговорна политика в нашата Родина България. Различни хора минаха пред терена на политиката и заемаха различни длъжности. Но ДПС остана последователна и не изневери на своята мисия – да пазим целостта на нашата Родина България, да сме пазители на мира, на сигурността, да я опазим дори от такива като тези тук, които призовават за противопоставяне”, заяви Карадайъ по време на дебатите за оставката на председателя на НС Никола Минчев.

Аз знам и съм убеден, че г-н Минчев има нуждата да бъде освободен от задкулисието, от мафията, от корумпираните. И затова всички онези разумни съвестни, умни, красиви, почтени, свободни, съвестни, отговорни, морални, независими народни представители ще гласуват за неговата оставка. За да го защитим и него, каза Карадайъ. 120 народни представители от ИТН, ДПС, ГЕРБ-СДС и „Възраждане” поискаха освобождаването му заради системно нарушаване на правилника.

Първо бих искал да аплодираме г-н Минчев, започна Мустафа Карадайъ изказването си. И обясни: „Дебатът не е за личностните качества или личностната оценка на г-н Минчев. Дебатът е политически. Кой колкото и да се опитва да подменя темата, това няма как да се случи.”.

Дебатът е логичен в тази политическа политическата ситуация, в която се намираме. А тя пък е логическо следствие на поведението, което гледаме през последните няколко месеца, каза Карадайъ.

В тази ситуация, в която се намираме, за съжаление, г-н Минчев става жертва на вече цитирам: „мафията, задкулисието, корупцията и всички онези лъжи, които слушаме в последните няколко месеца, каза лидерът на ДПС, посочвайки премиера Кирил Петков и почти всички министри, които бяха в пленарната зала за дебатите.

До прийомите на Кирил Петков се прибягва от онези участници в политиката, които нямат политическата компетентност или по-скоро са политически импотентни, но имат мерак да пребивават на политическия терен. И онова, за което пребивават на политическия терен, не могат да го изкажат на глас. И тогава вече търсят противопоставянето, омразата, разделението, категоричен бе лидерът на ДПС.

С разделение няма как да има просперитет. Просперитет има, когато нацията е обединена. Отговорната политика е да се обединява нацията и да се води към по-добро. Времената са кризисни. Има ред кризи – икономически, социални, вследствие на Ковид. Има кризи вследствие на войната при съседите.  В България има политическа криза от неспособността и некомпетентността на тези, които се опитват да противопоставят обществото, изтъкна Мустафа Карадайъ.

В тази ситуация най-важната и най-голямата антикризисна мярка дори не е оставката на председателя на Народното събрание. А е оставката на това правителство - най-лошото за последните 32 години, подчерта той.

Но политическата логика диктува нещата да си вървят по естествения ход. Дори за тези, които не са разбрали, че са излъгали българския народ и своите избиратели. И че доверието от тях е вече оттеглено. Естественият политически ход е да се покаже, че дневният ред на обществото е друг, не техния дневен ред, каза още Карадайъ.

От тази гледна точка се дава един знак, символ  – в Народното събрание вие загубихте мнозинството си и щом сте загубили мнозинството си, най-резонното нещо е да търсите диалога – онова, което на вас ви липсва, подчерта народният представител.

Политическият диалог за изход от ситуацията. Но вие и това не виждате. Затова, нормално е - ще видите как един естествен политически ход днес ще се случи. А след това ще се случи и другият естествен политически ход – ще се приеме и вашата оставка, заяви Карадайъ. И допълни: „Което е нормално следствие на вашето поведение.”.

С омраза не може да се управлява. С омраза може да стигнете до парламента, до властта, но не може да се управлява. А основата на тази коалиция е омразата и лъжата. 12 години ние от тази трибуна сме говорили и сме правили оценки за модела ГЕРБ. И вие днес да дойдете и от тази трибуна да ни сочите с пръст, нещо повече - да лепите квалификации по наш адрес, тази демагогия трябва да приключи по естествен начин, категоричен бе Мустафа Карадайъ, подчертавайки, че така ще стигне до необходимата нормалност на политическия терен.

В основата на политиката не може да бъде омразата. В основата на политиката стои диалогът, уважението към различния, към другия, към различните мнения. В основата на политиката стоят политически ценности, а не отказът от ценности, каза Карадайъ.

Коалиция, основана на омразата и лъжата, няма как да продължи. И колкото по-рано започнем сериозен политически дебат за изход от тази криза, в която се намира държавата, колкото по-скоро започне истинският политически диалог в търсене на бъдещето на България и гражданите на България, толкова по-добре, подчерта лидерът на ДПС.

Колкото повече стоите и се правите, че не разбирате, че сте несъстоятелни вече, толкова повече ще продължава тази агония, изтъква Мустафа Карадайъ. И призова: „Дайте с отговорност да подходим и да търсим решение на проблемите на българските граждани. Те обедняха с още 20 процента.”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай