Карадайъ с първа реакция за скъсаната оставка на Гешев

Ето какво каза лидерът на ДПС

Карадайъ с първа реакция за скъсаната оставка на Гешев | StandartNews.com

Оставката на Иван Гешев е личен акт. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти в парламента, след края на преговорите с ГЕРБ, в които се говореше за формулата за бъдещ кабинет.

Журналистите поискаха коментар за скъсването на оставката на главния прокурор, което той направи пред медии по-рано тази сутрин.

„Нямах възможност да гледам пресконференцията“, заяви лидерът на ДПС.

Той посъветва журналистите да се обърнат назад и погледнат в записките и репортажите си случаите, в които е имало оценка на ДПС към други независими власти, чието разделение е гарантирано от Конституцията.

„Тази оценка винаги е била принципна и сме се опитвали да подредим темата спрямо Конституцията – има компетентни органи, разделение на властите, всеки компетентен орган трябва да си взима съответните решения и да си носи отговорността. Това важи и за Народното събрание като висш законодателен орган, който трябва да създаде онези необходими правила и закони, които са необходими“, добави Карадайъ.

Той припомни, че някои от медиите са се опитвали да правят определени внушения като персонализират тези принципни позиции. Той заяви още, че „явно и някои от персоните са ги възприели не като принципни позиции в защита на държавността, а персонално“.

„Тук не става въпрос за персонална оценка. Нашата оценка в конкретния случай е ясна. Ние казахме, че подкрепяме идеята за внасяне на оставката пред ВСС. Но ние не сме онзи орган, който ще се произнася. Ние сме онзи орган, който трябва да направи съдебната реформа, включително и с промени в Конституцията“, каза още лидерът на ДПС.

Карадайъ припомни, че компетентният орган е ВСС, а НС определя законите и правила, и избора на част от ВСС.

„Но дотолкова. Всичко друго е опити за внушения и неправилна интерпретация“, каза председателят на ДПС.

„Затова казваме, че онова, което вие, част от медиите, се опитвате да правите като интерпретация на изказванията на ДПС по определена позиция, произвежда и такива резултати, като днешния“, добави Карадайъ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай