Карадайъ посочи правителството, каза ролята на Радев

Диалог, а не противопоставяне, призова лидерът на ДПС

Карадайъ посочи правителството, каза ролята на Радев | StandartNews.com

Правителство с ясно разписана програма, с конкретни срокове и с подкрепата на всички национално отговорни партии, е път към успеха. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в програмна реч при откриването на 48-ото Народно събрание.

Изборите произведоха сходна конструкция на парламента, народът ясно каза, че не дава възможност да една партия да управлява самостоятелно, започна анализа си Карадайъ.

Дори първите две парламентарни групи не правят мнозинство. Народът доказа че е мъдър - вместо противопоставяне, той предпостави диалог, съгласие, обединение, съединение, категоричен бе Мустафа Карадайъ. Но допълни: „Видя се, че уроците не са научени, поуките не са извлечени. Основната част от политиците не успяха да обяснят какви решения предлагат за изход от кризата, а водеха кампанията на омраза, противопоставяне и разделение.”.

За пореден път не се пое по пътя на диалога като условие за успех. Лисна на диалог между институциите и в обществото е сигурно условие за кризи и разпад, категоричен бе лидерът на ДПС. Той подчерта, че това не е само проблем на политиците и партиите, а въпрос към съвременната криза в общуването въобще.

Да решим проблема с липсата на диалог, за да отговорим на предизвикателствата, каза Карадайъ. Според него е лесно да кажеш, че избирателите са отредили някому ролята на опозиция.

Те са ни отредили място в най-висшия орган в парламентарната република и очакват от нас да положим всички усилия, за да не ни донесе зимата още кризи в студ мрак и неясно утре, каза Карадайъ

Открити сме в поставянето на проблемите. Готови сме на диалог в името на гражданите. Доказали сме го във времето. Доказали сме, че можем да мислим дългосрочно. Това е условие политиците да намират верните решения чрез компромисите, които са задължителни, допълни лидерът на ДПС.

Ако политиците и политическите партии не си дадем сметка за опасностите пред страната ни и не направим необходимото, за да има диалог, рискуваме бъдещето на държавата си. Днешният ден е прекалено наситен с кризи и предизвикателства, за да губим време с лозунги, подчерта Карадайъ.

И призова: „Правителство с ясно разписана програма, с конкретни срокове, с подкрепата на всички национално отговорни партии е път към успеха.”.

Смирение, помирение и диалог днес. Ако днес не бъдем достатъчно отговорни, утре може да е късно, предупреди народният представител.

Той изтъкна, че България трябва да продължи своето евроатлантическо развитие и всички депутати трябва да бъдат част от този процес. Ясно да заявим, че няма друга алтернатива. Точка по въпроса, заяви Карадайъ.

Да седнем на масата на преговорите. Призоваваме за това най-отговорно и категорично. Лесно е да кажеш, че с някого изобщо няма да говориш и да работиш. Лесно е да рисуваш в черно образа на опонента. И ние лесно можем да правим това. Лесно можем да посочим че през последните 12 години единствено ДПС беше истинска опозиция на ГЕРБ. Лесно е да кажем, че следващите окрадоха парите на всички и ни завещаха по 15 млрд. лв. дълг всяка година - нечувано в историята на България. Можем лесно да кажем всичко това и да се обявим за жертви. Но няма да го правим, защото е безотговорно. А политиката е отговорност. Това е основният урок, който учим в ДПС – политиката е изпитание и избори, които трябва да правим в името на хората, на целия народ и на държавата, заяви Мустафа Карадайъ.

Ние получихме ясно поръчение от нашите избиратели да положим всички усилия за редовен кабинет с ясни задачи, програма и план за действие. Без реваншизъм и противопоставяне, каза още лидерът на ДПС. Защото зимата се очертава да бъде гладна, студена и тъмна. Не можем да причиним това на народа, подчерта Карадайъ.

Поставяме като основен приоритет грижата за българските граждани. И в името на това сме готови на диалог с всички, заяви още лидерът на ДПС.

Мустафа Карадайъ изтъкна и отговорната роля на президента. В периода преди първия указ той трябва да изпълни функцията на обединител на нацията и да проведе консултации като търси възможности за формиране на парламентарно мнозинство, което да излъчи правителство, каза Мустафа Карадайъ.

Призовавам всички да бъдем на висотата на изискванията на историческото време, заяви лидерът на Движението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай