Карадайъ каза защо България има нужда от ДПС

Движението определи критерии за номинация на депутати

Карадайъ каза защо България има нужда от ДПС | StandartNews.com

България има нужда от ДПС, дори и във властта - за да има сигурност и стабилност. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг в централата на партията. Той се проведе след заседанието на Централния съвет на Движението, които определи критериите за номинации на кандидат-депутати и процедурните правила за издигането им.

ДПС ще се яви самостоятелно на изборите, реши Централният съвет на Движението, съобщи Карадайъ. Съветът е определил и състава ца Централния изборен щаб на партията, който се оглавява от лидера Карадайъ.

Критериите за номинация на депутати са: избираема личност с обществен авторитет, която споделя идеите на ДПС и идеите на  либерализма.

Карадайъ коментира посещението си в Анкара и срещата си с президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган. В отговор на въпрос колко важен за България е бил разговорът с Ердоган Карадайъ заяви: "Срещата, темата за енергийната сигурност и независимост е много важна за България. При тази глобална енергийна криза, при тази криза, свързана с газа, източниците на доставка не са толкова много, пътищата за доставка не са чак толкова много. Турция е една от държавите, които наистина играе важна роля и затова е важно за България да имаме тези срещи и контакти.".

Добрата новина е, че политическото ръководство на Република Турция много благосклонно и добре гледа към своите съседи, в частност към България, в този процес, подчерта Мустафа Карадайъ.

Председателят на ДПС обясни, че срещата му с Ердоган е била в контекста и на другите срещи, които е имал по-рано в Европа. Преди месец бях в Брюксел, участвах в Съвета на либералите, който се проведе преди заседанието на Европейския съвет. Разговарях с председателя на Европейския съвет Шарл мишел, с президента на Франция Еманюел Макрон, с премиера на Нидерландия Марк Рюте. Като част от евроатлантическото семейство, ние имаме партньори и съюзници, съседи и провеждаме международна геополитическа дейност, независимо дали сме на власт или в опозиция. Ние имаме партньори, с които се виждаме, каза Карадайъ. Има теми, при които няма власт и опозиция, а гарантиране на сигурността и бъдещето на държавата, подчерта лидерът на ДПС.

Ние като политици, независимо дали сме във властта или в опозиция, трябва да бъдем много внимателни когато даваме оценки и правим коментари и анализи за политиците в държавите - наши съседки и съюзници. Защото понякога можем да навредим на държавата. Вижте присъствието в социалните мрежи на досега управляващите, заради някой дребен, частен, личен интерес те поставят държавата в неудобна ситуация, заяви Мустафа Карадайъ.

Няма да е новина ако кажа, че коя да е политическа партия не иска другите, а търси самостоятелно мнозинство. На практика в България не се очертава обаче да има еднопартийно управление.

При наличието на енергийна и политическа криза ДПС смята, че първата антикризисна мярка е била свалянето на правителството на ПП. Сега ДПС призовава към отговорно отношение към тези избори, защото България се нуждае от ДПС дори и във властта.

Доколкото виждам се сменят политически кабинети и това е нормално, заяви Карадайъ по повод персонални смени, предприети от кабинета.

Нов министър на финансите си изгражда модел за управление, каза още по повод смяната на Спецов и посочи, че това не е реваншизъм, а нормална смяна.

По повод решението на Русия да изгони 14 наши дипломати, заяви да питаме Кирил Петков и службите, когато ние изгонихме руските дипломати.

Поздравява служебният кабинет за създаване на кризисен щаб за газа, за да е ясна ситуацията и да се търсят решения преди зимата. Лъжата предишните управляващи се опитаха да направят в норма, каза още лидерът на ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай