Карадайъ избухна! Кого ще бият с камъни

Гневно изказване в парламента

Карадайъ избухна! Кого ще бият с камъни | StandartNews.com

Хората ще ни бият с камъни, защото ги оставяме без дърва за отопление през зимата. С тези думи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се обърна към пленарната зала в парламента късно вечерта в петък, след като депутатите не подкрепиха на второто четене на поправките в Закона за горите, внесени от ДПС. С тях количеството дърва за отопление, което хората могат да закупят за една календарна година, трябваше да се увеличи на 15 куб. м., както и да отпадне изискването за специално удостоверение за ползване на моторен трион от онези, които извършват сечта на дърва за огрев. Промените бяха приети на първо четене, но на последното за сесията заседание, прераснало отново в нощно, не стигнаха два гласа. Така текстовете, помагащи на стотици хиляди хора, не минаха.

Като човек, който е роден и живее в Родопите, бих искал да ви поздравя от името на всички родопчани от Сатовча, Гоце Делчев, Гърмен, Белица, Якоруда, Велинград, Ракитово, Сърница, Белово, Доспат, Борино, Девин, Смолян, Чепеларе, Баните, Неделино, Рудозем, Мадан, Златоград, Ардино, Черноочене, Момчилград, Кърджали, Крумовград и т.н. Елате, заповядайте една зима, една година изкарайте при нас, призова Карадайъ, припомняйки, че в Родопите зимата е по-дълга и по-тежка. На въпросите защо законът се приема сега, той обясни, че дървата за огрев да се събират през лятото, за да са готови за зимата. А през зимата, като сме оставили хората без дърва, би трябвало, всички, които отхвърлиха предложенията, да ги бият с дърва и камъни. Но като не им позволихте да имат достатъчно дърва – само с камъни, възмути се Карадайъ.

Той бе категоричен, че заради липса на контрол от страна на държавата и компетентните органи не може да се наказват българските граждани.

Те ни гледат и не разбират какво правим. Хора на 60 години казват: „Аз от 10-15 годишен ползвам моторен трион, какво удостоверение ще ми търсите”. И за ръчния трион ли ще ми търсите удостоверение, и за брадвата ли? И за носене на обувки и за ползване на прахосмукачки ли ще ни търсите удостоверение, каза още Мустафа Карадайъ.

Тук  не говорим за фирмите, които влизат в гората с търговска цел. Тук става въпрос единствено и само за хората, за ползване на дърва за огрев, за лична употреба без право на продажба, подчерта лидерът на ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай