Каним китайския бизнес в "София Тех Парк" и Пловдив

Каним китайския бизнес в "София Тех Парк" и Пловдив | StandartNews.com

Планира се работна група с Пекин за инфраструктурни проекти

България кани китайските компании да инвестират в българските индустриални паркове. Това стана ясно по време на Петия икономически форум Китай и страните от Централна и Източна Европа в град Суджоу. Форумът съпътства срещата на правителствените лидери на Инициативата 16+1, в която участва премиерът Бойко Борисов. Борисов, който води голяма българска делегация, коментира, че днешните икономически реалности обуславят задълбочаването на диалога между Европа и Китай.

"Целта ни е да се засили прагматичното, ориентирано към резултати сътрудничество в областта на търговията, селското стопанство, транспорта, машиностроенето, информационните технологии", посочи премиерът. Той съобщи, че с китайската страна ще бъде обсъдено създаването на работна група, която да потърси взаимоизгодни бизнес модели за успешното изпълнение на инфраструктурни проекти. Министърът на икономиката Божидар Лукарски представи България като отлично място за правене на бизнес, което предлага значителни икономически и логистични предимства на китайските компании. Сред приоритетните за нас сектори, които имат потенциал да привлекат китайски пари, министърът посочи машиностроенето, автомобилната индустрия, електрониката и електротехниката, информационните и комуникационните технологии, химическата и фармацевтичната промишленост, земеделието и хранително-вкусовата промишленост, както и съвместното изграждане на индустриални зони и технологични паркове. От името на правителството той покани китайските компании да инвестират в българските индустриални паркове като стратегически инвеститори за съвместно изграждане или като индивидуални инвеститори в своите конкретни сектори. Конкретно Лукарски представи Икономическа зона Божурище, управлявана от държавната Национална компания Индустриални зони. Той лансира и "София Тех Парк" като първия научен и технологичен парк в България, предоставящ отлична възможност за разширяване на дейността на китайските развойни центрове в Европа. Евро-китайската икономическа зона Тракия пък беше презентирана като публично-частна инициатива, включваща девет общини, шест индустриални зони и три клъстера в региона на Пловдив в Централна България. Лукарски изрази надежда, че предстоящата концесия на летище Пловдив допълнително ще подпомогне логистиката и развитието на бизнеса в този регион. Първият етап от развитието на зоната предвижда инвестиции на стойност от 150 млн. евро. Премиерът Борисов пък заяви, че за България ще бъде чест да организира през 2016 г. среща на кметовете на столиците на държавите от Централна и Източна Европа и Китай. Страната ни вече има опит, тъй като успешно организира Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между страните от ЦИЕ и Китай и проведения наскоро у нас Втори форум на министрите на културата на страните от инициативата. Премиерът определи инициативата на президента Си Дзинпин "Един пояс, един път" като нова възможност за развитие на взаимноизгодно сътрудничество. Регионалният министър Лиляна Павлова също похвали инициативата и заяви, че България иска да заеме своето достойно място в нея, тъй като има потенциал за транспортен и логистичен хъб. Страната ни има потенциал за инвестиции в 5 приоритетни пътни проекта, 4 железопътни направления, 4 пристанищни терминала, 1 интермодален пристанищен терминал във Варна, 1 интермодален в Пловдив и 2 граждански летища.

Домакините с портрет от коприна за Борисов

Премиерът Бойко Борисов получи портрет - подарък от китайския си колега Ли Къцян. Художественото произведение е изработено с най-новата техника за рисуване със спрей, съдържащ разтворими във вода вещества, като така се създава триизмерен (3D) блестящ образ, разкриващ красотата на коприната. Портретът е внимателно обработен срещу плесени, устойчив е на светлина и бактерии. Като подарък, носещ "Късмет и щастие" (Gi Xiang Ru Yi), портретът е изработен с елементи на традиционната китайска култура, включващи облаци, които вещаят добро и "Ruyi" (изделие от вид нефрит, символизиращо благопожелания), изящно издълбано върху палисандрово дърво. Описание на изделието е написано с дребен калиграфски китайски шрифт, а дървената опаковка е украсена с брокат "Song" - похват, с който се гордее китайското материално културно наследство.

Правят завод за фураж в Добрич

Завод за фураж ще вдига в Добрич голям китайски инвеститор. Това съобщи в Суджоу земеделският министър Десислава Танева. До 2 седмици започва строителството на завода, който е изцяло частна китайска инвестиция. Има засилен интерес на Китай към производството на фуражи в България, които след това да се изнасят за животновъдството в Китай, обясни Танева. И допълни, че китайските инвеститори планират и да отглеждат животни у нас. Китай проявява интерес към пресните български плодове и заради това ще бъде отворена процедура между китайската агенция за безопасност и българската агенция за безопасност на храните за организиране на износа, каза още министър Танева. Стартирането на тази процедура стана по време на брането на череши в Кюстендил, но министър Танева е скептична, че може да бъде завършена до черешобера през пролетта на 2016 г. Скоро обаче ще започне износа на мляко и млечни продукти, съобщи още земеделският министър. До този момент от България за Китай са подписани процедури за износ на царевица, лавандула и рибни продукти. При царевицата имаме увеличение на търговията 50 пъти заради китайски бизнесмени, които отглеждат растението в България, похвали се Десислава Танева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай