Кънев призова вички парламентарни групи да поискат оставката на ВСС

Кънев призова вички парламентарни групи да поискат оставката на ВСС | StandartNews.com

София. "Призоваваме всички парламентарни групи в парламента да извършат своя морален жест и да поискат оставката на ВСС и особено на представителите на парламентарната квота в него, зад чието избиране и провал носим своята отговорност". Това съобщи съпредседателят на Реформаторски блок Радан Кънев от парламентарната трибуна, цитиран от "Фокус".

"Ако този призив не бъде чут да предприемем съответни действие с непосредствени правни последици", пише в декларация на парламентарната група на Реформаторски блок, прочетена от Кънев.

„Вчера 15 съдии от най-големия, най-натоварен и най-отговорен български съд – Софийски градски съд, в безпрецедентно писмо поискаха от ВСС оставката на преките си ръководители – съдии, чиито имена в публичното пространство най-често са свързани с проблема на случайното разпределяне на дела от висок обществен интерес. В писмото си, съдиите пряко заявяват наличието на порочни практики и процеси, станали нарицателни за съдебната система. Колеги, народни представители, успешните промени в прогнили правосъдни системи винаги са започвали, когато вътре в системата, в нейните почтени членове, които винаги са мнозинство, се натрупа достатъчно гняв и енергия. Провалът беше предизвестен от момента на избора на състав на ВСС".

Стандарт Нюз припомня, че вчера съдиите от Софийски градски съд отговориха на призива на Кънев за оставки с писмо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай