Калфин преговаря с партиите за пенсионната реформа

Калфин преговаря с партиите за пенсионната реформа | StandartNews.com

Пенсионната реформа трябва да бъде готова до края на март

София. „През ноември и декември имахме срещи със социалните партньори, свързани с пенсионната реформа. Събрахме мненията им и сега е време да включим политическите сили". Това заяви в парламента вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред журналисти след срещата със социалните партньори.

По думите му, всеки вторник предстоят срещи със представителите на всички парламентарно представени политически сили за обсъждането на пенсионната реформа и до края на март месец тя трябва да бъде готова.

„Днес ги запознах с това, до къде сме стигнали до момента и се уточнихме, как ще продължат преговорите за пенсионната реформа, за да приключат до края на март. Ние сме говорили за начина, по които ще работим, но не сме обсъждали по същество темите", обясни той. „На срещите не говорим само за пенсионните фондовете, а за възрастта, осигурителните вноски, категориите на труд и за максимални осигурителни прагове, за безработица и всички тези теми са свързани с параметрите на пенсионната система и ще търсим решението им", заяви Ивайло Калфин.

Според него, същите теми вече са обсъждани и има експертни разговори и няма смисъл за пореден път да се отлага реформата.

"Заставам зад пенсионната система, според която след 20 – 25 години пенсията да е 70% от заплататаСнимка: Информационна агенция "Фокус"София. Заставам зад една пенсионна система, която след 20 или 25 години ще доведе до това, поне 70% от дохода на българските граждани да бъдат получавани по време на пенсия", отново каза той.

Той потвърди идеята вноските за втора пенсия на хората, които изберат да ги прехвърлят в НОИ, да се трупат в Сребърния фонд

В изработването на цялостния пенсионен модел е обсъден размерът на осигурителните вноски, минималните и максималните осигурителни прагове. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай