Каква помощ можем да дадем на Киев? Говорят управляващите

Военна помощ би била за сметка на НАТО, в рамките на българското участие в Алианса

Каква помощ можем да дадем на Киев? Говорят управляващите | StandartNews.com

В случай, че Народното събрание вземе решение България да предостави оръжейна помощ на Украйна, тя би била в ограничен размер, съобщи пред БНТ депутатът от „Продължаваме промяната“ Ивайло Шотев.

Предстои Народното събрание да разгледа две внесени проекторешения за предоставяне на оръжейна помощ на Украйна - от ГЕРБ и "Демократична България".

"Сега сме дали възможност на изпълнителната власт да предоставя за хуманитарна подкрепа, дори да предоставим военна помощ, тя би била символична, тъй като самите ние не сме достатъчно добре оборудвани, за да си позволяваме да предоставяме на други страни. Каквото и да дадем на Украйна, то би било символично", каза Шотев.

Ако бъде взето решение за предоставяне на военна помощ, тя би била за сметка на НАТО, в рамките на българското участие в Алианса, стана ясно още от думите на Ивайло Шотев.

По повод предстоящия избор на управител на БНБ Шотев подчерта, че "Продължаваме промяната" остава твърдо зад кандидатурата на Андрей Гюров. Дали от най-голямата парламентарно представена партия у нас ще получат подкрепата си на коалиционните партньори от БСП и "Демократична България" предстои да стане ясно, допълни той.

"Познавам лично Андрей Гюров, имал съм възможност да работя с него и мога да ви уверя, че за нас той е човека с необходимия международен опит - защото влизането в еврозоната е основното предизвикателство пред БНБ в предстоящия период." - каза Шотев.

Той е категоричен, че коалицията е стабилна. Уволненията на двама заместник-министри на земеделието и на здравеопазването от квотата на БСП през последните седмици Шотев коментира с това, че има подписано коалиционно споразумение и ако на хората, на които е възложено да изпълняват споразумението, не се справят, нямат място в управлението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай