Как ще работят антикризисните мерки: Говори Маргаритов

Ще се изработи механизъм за контрол и мониторинг на самите мерки, каза новият зам.министър на икономиката

Как ще работят антикризисните мерки: Говори Маргаритов | StandartNews.com

Въвеждането на антикризисните мерките, които са добри, не означава, че ще работят, ако няма ефективен контрол и индикатори, през които да се измерва техният пряк ефект върху покупателната стойност на гражданите. Toва заяви заместник-министърът на икономиката Димитър Маргаритов пред БНТ.             

 Това, което ние ще правим, е паралелно с изготвянето на текстовете, с които ще бъдат въведени мерките, е да се изработи механизъм за контрол и мониторинг на самите мерки. Механизмите, по които функционират мерките, ще бъдат въведени със сметката, която трябва да бъде платена от Народното събрание с актуализацията на бюджета, подчерта зам.-министърът. 

По думите му механизмите за контрол дават своя резултат да не се стигне до шоково и изкуствено покачване на цените. Спекулата е понятие, което се разглежда в гражданския и обществения смисъл, но ако има нужда от допълнителни механизми за контрол, тогава би имало спекула. За картел има съмнения, че може да има и може да бъде установено дали определени търговци не злоупотребяват с настоящата ситуация, изтъкна Маргаритов.

Той се надява, че ще успее да държи нещата под контрол, когато с усилията на всички институции се осъществява засилена дейност. Защитата на потребителите ще бъде основна тема в моята работа и ще се постарая да оправдая доверието затова хората максимално да усетят ефекта на мерките с по-строг контрол, увери Маргаритов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай