Как да си пазим небето на лизинг. Разкритие на Румен Радев

Трябва да се търсят опции с машини втора ръка

Как да си пазим небето на лизинг. Разкритие на Румен Радев | StandartNews.com

Близо 10 години ще трябва да чакаме новите американски изтребители, а междувременно няма дългосрочен вариант за поддръжка на нашите МиГ-29 и трябва да се търсят опции с машини втора ръка, които да запазят бойните способности на българските ВВС.

Това заяви пред журналисти в Брюксел президентът Румен Радев, който участва в срещата на върха на НАТО.

„Очевидно е, че в тази обстановка на растяща ескалация Русия отпада като опция категорично за поддръжката на самолетите, чийто ресурс изтича.

Днес се състоя, както беше договорено с полския президент, среща на министрите на отбраната началниците на отбраната другата седмица се надявам да има група и да изследваме възможността на полската индустрия и военновъздушни сили, но, много важно, което обявих и на срещата днес – това е малко временно решение“, отбеляза Радев, цитиран от бТВ. 

Това, че имаме боеготова ескадрила с поръчаните от САЩ F 16 V около 2030 година , означава, че има празнота за запълване, за да не губим способностите на нашите летци, техници и специалисти и така да се компрометира и проектът за новите изтребители. Радев е поставил въпроса за ускоряване на доставката и пред американския си колега Джо Байдън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай