Кабинетът одобри нови три закона, какви са

Те са част от ангажиментите по Плана за възстановяване и устойчивост

Кабинетът одобри нови три закона, какви са | StandartNews.com

Министерският съвет одобри нови три закона, подготвени от Министерството на правосъдието, които са част от ангажиментите по Плана за възстановяване и устойчивост, които трябва да бъдат приети до края на тази година, за да може България да се възползва от втория транш по този план. Това каза на брофинг служебният министър на правосъдието Крум Зарков, предава "ДарикНюз".

Първият е Закон за изменение и допълнение на Закона за кадастъра на имотния регистър, с който се създават електронни партиди на недвижимите имоти и електронни партидни дела с вписани актове като основна предпоставка за създаване на имотен регистър. Освен че е ангажимен по Плана за възстановяване, този въпрос виси в българското пъблично пространство вече от 20 години, отбеляза Зарков.

Вторият е Закон за изменение и допълнение на Закона за медиацията, с който се предвижда въвеждане на задължителна съдебна медиация за производствата по определени граждански и търговски дела, подсъдни на районните, окръжните и апелативните съдилища. Става дума основно за спорове, свързани със семейните взаимоотношения, собствеността, делби, етажната собственост - въпроси, които тровят българските граждани и които по-ефиктивно биха били решавани с този способ. Законопроектът ще се отрази много благотворно на цялата съдебна система, разтоварвайки магистрати и съдилища от това натоварване, за да може те да се съсредоточат и бързо да решават останалите си дела, посочи правосъдният министър.

Министерският съвет одобри законопроекта, изготвен от Министерството на правосъдието, за противодействието на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности. С този законопроект създаваме разследващ орган, който концентрирано да се занимава с корупцията по висшите етажи на властта, съобщи Зарков.

Той каза още, че се предвиждат гаранции, за да може този орган да не бъде употребяван нито като бухалка, нито като чадър. За да се случи това предложението е той да бъде конституиран като се намесят различни органи, които да излъчат членове в тази комисия. Това са Народното събрание, президентът на Република България, както и върховните съдилища. Предвижда се независимост и вътре на разследващите в този орган, за да не може да се оказва влияние върху тяхната работа. Искаме да излезем от порочния кръг на скандали около тези органи, свързани с техните председатели затова предлагаме той да се председателзства на ротационен принцип от петте му члена - всеки един по една година, като се започне със жребий. По този начин всеки един от председателите му ще знае, че съвсем скоро друг ще погледне неговата работа. Този закон трябва да отговори най-сетне на дълго задавания от българите и международнит наблюдатели въпрос - защо няма разследване за корупция по високите етажи на властта. Част от този отговор се намира в прокуратурата, а друга част в разследването. Мислим, че с този закон поне тази част, свързана с ефективното независимо разследване, ще бъде решена, посочи още Зарков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай