Кабинетът няма да падне заради съдебната реформа

Кабинетът няма да падне заради съдебната реформа | StandartNews.com

За Христо Иванов

Грешката на министъра на правосъдието Христо Иванов е, че забави във времето разговора с опозиционните партии. Припомням - съдебната стратегия влезе в парламента, гласува се, положихме много усилия за разбирателство и тя да се приложи. Направих многократни срещи със съдии и прокурори заедно с правосъдния министър, направихме публично представянето с Румяна Бъчварова и Христо Иванов. Когато обаче искаш да променяш конституция, трябва да си наясно, че с гласовете, които имаш, това не може да се случи. Ако имахме над 160 депутати - лесно. Когато обаче 160 не са по силите на управляващите коалиция плюс подкрепящи партии, трябва да отидеш да разговаряш с опозицията. Надявам се да проведем тези разговори с опозицията да потърсим консенсус, за да съберем тези 160 депутати.

За стабилността на правителството

Кабинетът няма да падне заради правосъдната реформа. Ако не бях направил това правителство, ако не бях направил всичките компромиси, ако 100 пъти не бях казал, че благодаря на всички партии за положените усилия да има парламент и правителство, България щеше да бъде в ситуацията на Гърция. Няма съмнение. Падаха банки, спрени еврофондове, държавата се разпадаше. Това го помните всички, не е било преди 100 години. Тези коментари "ще падне правителството", които се говорят всеки ден, нито са здравословни, нито са правилни, нито има някакъв смисъл. Това могат да го мислят хора, които искат само да се дестабилизира държавата. И като падне правителството какво ще стане? Нови избори? Нови мнозинства или малцинства? Какво ще постигнем, освен да се върнем с още една година назад?

За ултиматумите

Не се усещам ни най-малко разклатен или разколебан, защото с колегите полагаме огромни усилия и резултатите ни са видими. Защо трябва всекидневно да се говори само за ултиматуми. Кой щял да влезе, кой да излезе? Ами ако аз изляза, какво ще стане? Без ГЕРБ правителство не може да има в никакво мнозинство. Пак почваме въртележката - няколко месеца служебно правителство, ще съвпадне с местните избори, плюс референдума. Кой иска това да се случи на държавата? Омръзна ми всяка сутрин да слушам ще го бъде ли правителството. Работя от 7 сутринта до 22 часа. Имам прекрасен диалог и с Реформаторите, и с Патриотичния фронт, и с АБВ. Имаме тежък период - изборите, защото тогава още повече ще се усложнят тези взаимоотношения, но това пък е един модел да покажем на народа, че можем да надвием личното си и партийно его, да мислим за народа и държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай