Кабинетът чака оценка от премиера (ОБЗОР)

Кабинетът чака оценка от премиера (ОБЗОР) | StandartNews.com

Страната ни излезе от външната изолация, каза Кунева

Правителството е отворило широк фронт от реформи и очаква това да доведе до по-голям икономически растеж от заложения в бюджета 0.8% от БВП за тази година. Това отчетоха вицепремиерите Румяна Бъчварова, Меглена Кунева, Ивайло Калфин и Томислав Дончев за първите 100 дни от управлението на второто правителство на Бойко Борисов. Четиримата дадоха положителна оценка на свършеното, но отказаха да си поставят оценка по шестобалната система, защото това право има само премиерът.

Ключовата дума в изказванията на четиримата вицепремиери беше реформи. "Стартирахме много широк фронт от реформи - в съдебната система, МВР, здравеопазването, промени в образованието с акцент върху висшето, пенсионната реформа, по която тече дебат в социалното министерство. Правим преглед в енергетиката с цел оптимизиране на проектите. Всичко това е подчинено на главната ни цел - реформи в полза на обществото", заяви Бъчварова.

Вицепремиерът по европейските въпроси Меглена Кунева допълни, че са приели "амбициозна управленска програма за реформи" и най-важното само за три месеца страната ни е преодоляла международната изолация. Според вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев реформите имат "лице и посока" и очакванията му са това да доведе до по-висок икономически растеж от заложения в бюджета. "Желанието да се променят към по-добро и по-справедливо решение натрупани проблеми мисля, че ще има конкретни резултати", каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той посочи, че "няма да допусне наставления от кабинетите на който и да било извън правителството".

Вицепремиерите отбелязаха, че са поели управлението на страната в "изключително труден момент" както във вътрешен, така и във външнополитически план, но са се справили с "финансовото предизвикателство" КТБ - изплащането на гарантираните депозити, размразяването на еврофондовете, рестарта на инфраструктурни проекти. Основен приоритет е икономическото развитие и постигане на резултати, които да доведат до по-високи доходи на гражданите. "Съзнаваме това като основно предизвикателство, с което ще се сблъскаме и по което ще работим", заяви Бъчварова. Като слабост тя отчете, че в желанието си да постига резултати правителството е прескачало процедури. Сработването на кабинета и парламентарните групи е процес, който ще тече през целия мандат на това управление, посочи тя. Бъчварова "категорично опроверга" да има чистка в държавната администрация. Според нея "опозицията спекулира с данни и цифри, които не са верни", защото акумулират в себе си данни за назначения от служебния кабинет.

България се утвърди като конструктивен и лоялен партньор на Европейския съюз и НАТО, каза от своя страна Меглена Кунева. По думите й доказателство за това са няколко знакови визити само в рамките на един месец - на държавния секретар на САЩ Джон Кери, на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и на външния министър на Великобритания Филип Хамънд.

Писанчев и Лазаров се стараят

Бойко Борисов, премиер

В момента, в който размърдаме службите, в тази ситуация, това ще възпали опозицията, отново ще започнат да си мислят, че търсим реваншизъм, конфронтация. Виждате по тези "Червеи" какво се случва, преди това беше "Галерия", "Октопод", какви ли не чичкови червенотиквеничковчета, какво ли нямаше. Сега пак ме тласкат с подобни смени отново да възникнат всички тези дискусии, дебати и разправии. На мен и на тази държава е нужна поне още половин година спокойствие, за да минем през нещата, които вършим. Най-лесно е да ги омета, но кого ще сложа, какво по-добро ще се случи - отново ще започнат да ни говорят за полицейщина и т.н. - извел съм си поуки за мен от тези скандали. Светлозар Лазаров в момента се старае много. Ако началникът му го е карал да прави глупости, те са ги правили. Надявам се сега на прокуратурата да извади всички виновни. Ако е сгрешил, окей съм да го сменя, също и за Писанчев - стараят се, в доклада на Еврокомисията е посочено, че са се справили добре. Като премиер Орешарски ги е карал да вършат, каквото са вършили, сега да си понесе той отговорност, той е прекият началник, а те - изпълнители.

Най-хубавото е стабилността

Георги Кючуков, АБВ

Най-положителното, което аз виждам, е стабилността, която настъпи в България. Стабилността, която се отразява и на оценката отвън. Коледните надбавки, предстоящите великденски надбавки, двукратното увеличаване на минималната работна заплата и увеличаването с 200 млн. лева на бюджета на социалното министерство като ключови за дейността на Ивайло Калфин.

Посоката ни е вярна

Радан Кънев, РБ

Посоката е вярна, но темпото - все още слабо. Трудно се сработват четири парламентарни групи, за да могат да подкрепят ефективно едно правителство. Дано периодът на сработване да е отминал, защото има нужда да се ускори работата в сферата на реформите.

Оценката е повече от 4

Валери Симеонов, ПФ

Има и плюсове, и минуси. Минусите са свързани с предложенията и работата на Министерството на финансите в по-голямата си част. Такъв бе случаят с грешното предложение, което бе прокарано от мнозинството в парламента за пенсионните фондове. Грешно бе и спирането на влаковете. Оценката ми е малко над 4.

Замразиха плащанията

Жельо Бойчев, БСП

Управлението в последните 100 дни е изключително разочароващо. Правителство на имитацията, на излъганите очаквания за реформи. Едно социално неангажирано управление на правителство, което за 100 дни замрази всички социални плащания към българските майки и деца.

Плахи идеи за реформи

Алиосман Имамов, ДПС

Кабинетът лансира в публичното пространство плахи и неясни идеи за реформи в някои неотложни сектори на нашата действителност като образованието и здравеопазването. Убедени сме, че това правителство не може да извърши реформите поради дълбоките идеологически противоречия между тези, които подкрепят правителството. Това бяха 100 дни на политически репресии срещу кадрите на ДПС, както и срещу кадрите и на други политически партии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай