Извънредно заседание на правната комисия в парламента

Второто гласуване на промени в Изборния кодекс в парламента бе прекъснато временно заради извънредно заседание на Комисията по правни въпроси...

Извънредно заседание на правната комисия в парламента | StandartNews.com

Второто гласуване на промени в Изборния кодекс в парламента бе прекъснато временно заради извънредно заседание на Комисията по правни въпроси. Това стана по предложение на председателя на комисията Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Правната комисия обсъжда отново някои от предложените промени - публичен регистър на избирателите, машинното гласуване, пътна карта за експериментално електронно гласуване и предложението за обявяване на резултати от социологическите проучвания в изборния ден.

Депутатите от БСП напуснаха извънредното заседание на правната комисия, след като не беше прието предложение на Крум Зарков за включване и на други въпроси.

Дебатите в пленарната зала от сутринта преминаха в спор между управляващи и опозиция. Според Крум Зарков от БСП с промените ще се отнемат права на граждани. Той възрази срещу това, че депутатите не са имали време да се запознаят с доклада за второ четене, тъй като Комисията по правни въпроси е заседавала до късно снощи. Какво трябва да се случи, за да се разбере, че законодателният процес има смисъл, не е просто формален, попита той и припомни, че рейтингът на парламента е само 8 процента. Очевидно ще продължим с истеричния патос, който слушахме снощи, отговори Данаил Кирилов от ГЕРБ. Той подчерта, че на заседанието е била дадена възможност на опозицията, извънпарламентарни партии и представители на българите в чужбина да изкажат своите становища.

Изказване на Явор Божанков от БСП предизвика размяна на остри думи в залата. "Ритуално, г-н Кирилов, заклахте преференциалния вот. По предложението на ДПС с вашите гласове и благата подкрепа на патриотите. След вчерашния ден патриотите нямат право да носят това име", коментира той. Няма да оставим българското общество на произвола на една шайка, допълни той. Юлиан Ангелов от ОП отговори, че Божанков не може да е морален стожер и припомни, че преди години Радан Кънев го е представил като новия десен лидер в Горна Оряховица, а днес е депутат от БСП. Йордан Цонев от ДПС предупреди Божанков да внимава какви думи използва. "Абе, младеж, комсомолец, не си ли много малък да ми викаш шайка", се обърна към Божанков Вежди Рашидов от ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай