Извънредно заседание на парламента, изслушват шефове на служби

Предстои и второ четене на промени в Закона за здравното осигуряване

Извънредно заседание на парламента, изслушват шефове на служби | StandartNews.com

Народните представители се събират на извънредно заседание в първия ден от последната седмица от живота на 48-о Народно събрание. В дневния ред са предвидени 8 точки, половината от които ще са при закрити врати.

Депутатите трябва да изслушат годишните доклади на агенция "Разузнаване ", служба "Военно разузнаване", ДАНС и Комисията по сигурността на информацията. Съдържанието на докладите е с гриф "Секретно" или "Поверително".

Като първа точка в пленарната зала предстои второ гласуване на законопроекта за допълнение към Закона за здравното осигуряване. Според направените предложения се определят критериите за приоритетните болници, които осигуряват достъп до лечение, финансирано от здравната каса. Предвидена е и методика за финансиране на аптеки в отдалечени населени места.

В дневния ред на извънредното заседание е включен и законопроект за промени в Закона за ратифициране на Протокола за предварително изпълнение на Споразумението относно Единния патентен съд.

Предвижда се също депутатите да обсъдят проект на решение за възлагане на Министерския съвет да изготви всеобхватна и финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната до 2032 г. Вносители са председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС) и депутати от комисията от "Продължаваме Промяната", "Демократична България", ДПС и "Български възход". На извънредното заседание парламентът ще обсъди и Национална стратегия за младежта 2021-2030 г. и проект на решение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай