Израелският посланик: След терора обстановката не е същата

Иранската заплаха не е само към Израел, а и към целия свят, заяви още Шаул Камиса-Раз

Израелският посланик: След терора обстановката не е същата | StandartNews.com

София. Днешната действителност е много динамична и може да повлияе по много начини за изграждане на политиката и отношенията между България и Израел. Това каза Негово Превъзходителство Шаул Камиса-Раз, посланик на Израел в България пред БНР.

„В европейското пространство международното положение на България е добро. България има връзка с много държави, включително и арабски държави. В момента връзките между България и Израел също са свързани с това, че България и Израел заедно стоят в процесите в Близкия изток, с процесите в Европа”, подчерта още посланик Шаул Камиса-Раз.

По думите му добрите отношения между двете страни се дължат и на икономическото сътрудничество в областта на културата, науката, академичните изследвания, селското стопанство и областите, които са свързани със сигурността и полицията. По думите му всички тези действия се извършват в пълно коопериране и сътрудническо и произлизат от общия интерес на двете държави. 
 

Посланик Шаул Камиса-Раз заяви още, че предстоящите срещи в Израел на премиера Бойко Борисов с премиера Бенямин Нетаняху и президента Шимон Перес са важни за сътрудничеството между двете държави.

На заседанието ще бъдат обсъдени и теми, които са свързани с общата история на Израел и България и теми, които се отнасят за атентата на летище Сарафово.

"Всяка нова обстановка задължава двете държави да си сътрудничат", добави Шаул Камиса-Раз. Той каза, че на предстоящото заседание ще се подпишат общи декларации, договори в различни сфери в областта на транспорта, образованието, комуникациите.

"Държавата Израел много уважава, признава всичко, което е направено от страна на българския народ, българската църква за спасението на българските евреи. Такава катастрофа за израелския народ е било възможно да се случи само един път. Няма да има втори Холокост. В Израел през 2012 действителността не е същата, както по време на Втората световна война", обясни израелският посланик.

За Иран той коментира, че иранската заплаха не е само към Израел, а и към целия свят.

Той заяви, че след терористичния акт на летище Сарафово, положението в България вече е променено. "Няма съмнение, че този акт предизвиква нова ситуация, която изисква друго отношение и организация. Познавам службите за сигурност, полицията, министрите, има желание да се направи всичко възможно да не се случи повече това. Вярвам, че разузнавателните служби в сътрудничество с Израел не само ще завършат разследването по най-добрия начин, а и ще продължи това добро сътрудничество между различните служби. След терористичния акт чувството за сигурност е по-силно във Варна, Бургас, хотелите и ние уважаваме това, което прави българската страна и желанието, което има", заяви още израелският посланик.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай