Изненада от Герджиков! Кой ще прави кабинет

Какво допуска опитният политик

Изненада от Герджиков! Кой ще прави кабинет | StandartNews.com

Въпрос с повишена трудност е кои ще са формациите в правителството. Не е изключено да е представена и най-малката сила – „Български възход” на Стефан Янев. Ще бъде чудо, ако този кабинет изкара пълен мандат. Това заяви в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS Огнян Герджиков – председател на 39-ото Народно събрание и бивш служебен премиер.

Той не изключва да има правителство на малцинството, но отказа да прави политически сметки с кого и как ще се състави правителство. „По-добре е такъв кабинет, отколкото никакъв. Да устискат до другата есен и да направим избори две в едно”, каза той.

Юристът политик очаква президентът Румен Радев да има основна роля в сформирането на кабинет. „Не мога да гадая дали държавният глава ще връчи мандат на Янев”, каза Герджиков и уточни, че не обича предварително да изключва какъвто и да било вариант.

Той коментира отказа на някои партии да преговарят с определената от ГЕРБ контактна група, водена от Соломон Паси и Росен Плевнелиев. „Това ми прилича на малко дете, което казва: „Аз такова не ям”, без да го е опитало. За тях основата е политическото его – да не изгубят избиратели. Но в този случай България може да загуби”, коментира той поведението на политически субекти от най-новата ни история.

За продължилия три дни избор на председател на парламента Огнян Герджиков каза: „Нямам спомен да е имало такъв фалстарт в НС. Нали фигурата на председател на НС не е толкова конфликтна, колкото тази на премиера? Нещата така се овъртолиха, че слава Богу, че Вежди Рашидов прие… Стискам му палци да се справи с тази нелека задача.

По принцип и Господ да слезе отгоре, и на него ще му намерят кусури. Това е характерна българска черта”, каза Герджиков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай