Изложба в президентството за Независимостта на България

Изложба в президентството за Независимостта на България | StandartNews.com

Президентът Росен Плевнелиев посрещна първите гости на изложбата, организирана от президентската администрация по повод Деня на Независимостта на България. Това съобщиха от пресцентъра на президентството, където днес има отворени врати.

„За мен е чест и удоволствие да бъдете днес тук", обърна се държавният глава към посетителите.

Плевнелиев разведе гостите в Гербовата зала на „Дондуков" 2, където са показани документи, фотографии, експонати, свързани с 22 септември. „Това са реликви на българската държавност", обясни той. Централно място в експозицията заема Манифестът на цар Фердинанд за обявяване Независимостта на Княжество България. Сред експонатите е и орденът „Св. Св. Равноапостоли Кирил и Методий", създаден специално за отбелязване първата годишнина от Независимостта. Изложбата включва т. нар. Сребърна конституция и други исторически сведения, фотографии и документи, предоставени от Централния държавен архив и Национален военноисторически музей.

Държавният глава показа на посетителите залите, в които посреща делегации и провежда разговори с гостите си на четири очи или в по-широк формат. Посетителите видяха и заседателната зала, където се провежда Консултативният съвет за национална сигурност. Президентът обясни, че никога не е допускал чрез КСНС партиите да политизират различни проблеми, като например темата с бежанците или с подслушването. Тук много често постигаме политически консенсус, с който се гордея, защото не е вярно, че по абсолютно всички теми политиците и обществото ни са разделени, коментира държавният глава. Росен Плевнелиев даде пример с общото съгласие по Националната програма за развитие „България:2020", която се изпълнява вече от пето правителство.

Президентът показа на посетителите ордените и медалите, които той връчва. Гостите влязоха и в работния кабинет на държавния глава. На „Дондуков" 2 посетителите могат да видят и част от подаръците, които президентът е получил при свои посещения зад граница от държавни и правителствени ръководители.

Изложбата на „Дондуков" 2 е достъпна за всички желаещи днес до 16.30 часа. Освен за Независимостта на България тази година президентската институция отвори врати за граждани със специални експозиции по повод 3 март и 24 май. С изложбата, посветена на 22 септември, Администрацията на президента се присъединява към Европейските дни на наследството, които се организират от Столична община, Министерството на културата и Посолството на Франция у нас, съобщиха още от пресцентъра на държавния глава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай