Излизането на Великобритания от ЕС ще бъде дълъг процес

Излизането на Великобритания от ЕС ще бъде дълъг процес | StandartNews.com

Излизането на Великобритания от ЕС ще бъде дълъг процес, който ще отнеме поне 2-3 години. Това разясни пред журналисти председателят на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова за решението на Острова.

"Досега не е имало такъв прецедент и все още не се знае дори на високо европейско ново по какъв начин ще излязат", уточни тя. Според нея все още не може да се каже точно какви ще са рисковете и последствията от напускането на Англия, но те със сигурност няма да са положителни за икономиката и сферата на сигурността.

"Великобритания е голяма държава, тя е в основата на всички решения, които се взимаха досега. Всичко това ще доведе до различни решения и посоки. Както се казва - "живеем в интересни времена и то не в положителния смисъл"", коментира още Грозданова. Тя обаче е убедена, че няма как страната ни са тръгне по същия път, защото сме нови членове на Съюза и евроскептицизмът все още не е настъпил.

Ето още от реакциите в парламента: 

Карадайъ: Очакваме ЕС да намери вярната посока

Този референдум е знак за европейските политици, европейските държави да намерят формулата, зада се постигне по-дълбока мотивация за по-гояма интеграция в ЕС, която да доведе до развитието му до такова ниво, че Европа да стане лидер в световната политика, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. По думите му резултатът от британското допитване е "важен урок". Той изрази съжаление, че крайни и националистически формации вече са изразили мнение,че и в техните държави би било редно да има референдум за оставане или напускане. "Нашето очакване е, че този урок ще бъде прочетен и ЕС ще намери сили да се консолидира и вярната посока за своето развитие, а не да върви по инерция по сегашния път", допълни Карадайъ.

Антони Тренчев: Най-големият риск е вълна от следващи референдуми в ЕС

От Реформаторския блок пък се притесниха от ефекта на доминото. Депутатът Антони Тренчев призна и за възможни икономически последствия. "Пазарите вече тръгнаха надолу, но това е очаквано. Смятам, че Европейската банка ще направи необходимото. Председателят й изказа готовност за допълнителна ликвидност", разкри депутатът. Но уточни - "в икономическия аспект за мен е най-малкият проблем, единството на ЕС е над всичко". Тренчев уточни още, че изходът от този референдум не е обвързващ и трябва да бъде изчакано решението на парламента в Англия.

Каракачанов: ЕС не може да продължи да съществува по начина, по който съществува в момента

Това са хора, които никой никъде не е избирал - скъпоплатени чиновници, които смятат, че са богове. По този начин съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов коментира пред журналисти в Народното събрание избора на Великобритания вече да не е част от Евросъюза. Според него сега идва два варианта - "или Европа ще влезе в нормални рамки на развитие и ще уважава суверенитета на националните държави и ще бъде един икономически съюз, или, ако продължава да се държи по този начин, ще има и други страни, които ще го напуснат". "Великобритания е третата икономика в ЕС и петата икономика в света. Излизането от ЕС ще бъде удар върху икономиката на всички останали членки на ЕС", предупреди Каракачанов. И обобщи - "Федералният модел, който се опитваха да налагат на Европа, катастрофира. Мултикултуралният модел, който се опитваха да налагат, глобалистичен модел на Европа, катастрофира".

От Народен съюз са изненадани от решението на Великобритания. "Това изненадващо решение е резултат от една тежко популистична кампания, която протече в рамките на Великобритания", коментира лидерът на Народен съюз Румен Йончев. Според него най-големите последствия ще са за самите британци. „Първо поставят под въпрос единството на кралството и второ поставят въпроса за взаимоотношенията с ЕС. Сметката ще бъде платена от британските данъкоплатци и гражданите", убеден е Йончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай