Неделя,

Иван Таков: Нужна ни е вярата на Ботев, че неговата България е възможна

От: СТАНДАРТ -
672
Иван Таков: Нужна ни е вярата на Ботев, че неговата България е възможна
A
A
A

Днес ни е нужна вярата на Ботев, че неговата България е възможна и зависи от нас самите. Това каза председателят на БСП - София Иван Таков в словото си по време на традиционното тържествено отбелязване на 2-ри юни - Ден на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България на Братската могила в Борисовата градина.

На събитието, организирано от БСП - София и БАС, присъстваха председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски, министрите Георги Гьоков - на труда и социалната политика, Иван Иванов - на земеделието и Христо Проданов - на туризма, Момчил Неков - заместник-министър на земеделието, новоизбраният председател на младежкото обединение в БСП Габриел Вълков, председателят на БАС Евгений Белий, членове на Изпълнителното бюро на БСП - София, народни представители, общински съветници и районни председатели на организациите на социалистите в София.

Пред Братската могила бе показан и макет на паметника на децата, загинали по време на трагичните конфликти в България в годините 1923-1944.

Общинските съветници от БСП настояват Столична община да разреши той да бъде поставен зад монумента на Братската могила. Идеята за мемориал на невинните жертви е на група български интелектуалци.

"В София трябва да има място, на което да сведем глава и да поставим цвете, без личните ни политически пристрастия да ни разделят, коментира Иван Таков. - Точно сега имаме нужда от помирение, от обединение, от единение на нацията ни".

В словото си на Братската могила председателят на БСП - София изрази вяра, че днес ние имаме силите да възкресим българския дух, кален в битките за свобода и независимост.

"Идеалът на Ботев и загиналите за свободата на България е възможен.Още имат смисъл думи като родина, свобода и справедливост, каза Иван Таков. - Христо Ботев и мъчениците за правда и свобода са живи в българската памет. Ботевите идеали ще пребъдат във времето, защото са нашата опора и светла надежда за бъдещето. Патосът е излишен, трябват действия, както самият Ботев зове...".

Иван Таков постави и редица въпроси, свързани с идеалите на Поета и героите, дали живота си за свободата и независимостта на България. "Постигнахме ли тяхната мечта? Достигнахме ли Ботевия идеал за чиста и свята република? Направихме ли България развита и достойна държава, попита риторично той в словото си. - Преодоляхме ли неравенствата или и днес, повече от всякога, България е разделена на бедни и богати, на привилегировани и унизени, на честни и безчестни? Живеем ли в свободно и обединено общество? Или и "днес за днес политиката в света е такваз, каквато винаги си е била, демек, както казва старата пословица: Атовете се ритат, магаретата теглят". И днес още "носим c решето вода и мислим, че оплодотворяваме с това бащината си нива"?! Нима в последните 30 години не видяхме всички наши "герои" и "патриоти" и не разбрахме, че "големи хора вършат малки работи, а големите работи се вършат от малки хора"?! Днес, век и половина по-късно, тези думи на Ботев звучат смразяващо актуално...".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички