Иван Таков каза най-доброто решение за "Топлофикация"

Дружеството трябва да влезе в Плана за възстановяване и устойчивост

Иван Таков каза най-доброто решение за "Топлофикация" | StandartNews.com

Най-доброто решение за спасяването на "Топлофикация - София" е дружеството да бъде включено в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това заяви председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков след проведения Председателски съвет в Столична община, на който беше поканено за изслушване ръководството на "Топлофикация - София". То се състоя по настояване на общинските съветници от групата на "БСП за България".

"Нашата идея беше това изслушване да бъде в по-широк формат. Настоявахме то да се случи на сесия на Столичния общински съвет и публично да изслушаме освен ръководството на "Топлофикация - София", и кмета Фандъкова, коментира Иван Таков. - Ползвателите на услугите на това дружество са над един милион в София. Те имат право да знаят какво е неговото състояние и какви решения ще вземе Столична община за спасяването му. Не разбирам какво и защо крият управляващите в София от гражданите".

След презентация на директора на "Топлофикация - София" Александър Александров стана ясно, че до края на сезона задълженията на общинското дружество към "Булгаргаз" ще достигнат 750 милиона, същевременно към БЕХ те са над 800 милиона. Общо дълговете на "Топлофикация" се очаква да минат 1,5 милиарда в края на отоплителния сезон. Всичко това при разчети, направени на базата на прогнозна цена на газа.

"Изключително важен е въпросът какво правим оттук-нататък при това положение, каза Иван Таков. - От управляващите в Столична община разбрахме, че все още не е готова процедурата за намиране на външен инвеститор, която СОС гласува още през май. Дори и да бъде изготвена тя до края на годината, докато мине през комисиите, докато я обявят, ще дойде февруари. В идеалния вариант, ако няма обжалвания, ще са необходими поне 5-6 месеца".  

Иван Таков добави, че не е оптимист за намирането на външен инвеститор за "Топлофикация - София" при задължения в размер от над 1,5 милиарда лева. "Нека да бъдем реалисти, при тези дългове, които ще са се натрупали към момента на процедурата по избор на външен инвеститор, е малко вероятно да се намери такъв, коментира той. - Кой би поел задължения от над 1,5 милиарда лева и после да инвестира нови 1,6 милиарда в модернизация на "Топлофикация"?! Когато през 2019-та взехме решение за модернизацията на дружеството посредством външен инвеститор, общият размер на задълженията и инвестицията се оценяваше на около 1,1 милиарда лева. За 3 години тези разходи нараснаха три пъти. Време е да помислим за алтернативни решения. И всички заедно, с общи усилия, да направим така, че модернизацията на "Топлофикация" да стане част от Плана за възстановяване и устойчивост. Всичко останало изглежда като имитация на работа".

Според председателя на БСП - София, едно от възможните решения за "Топлофикация" в момента е тя да стане държавна, за да бъдат изчистени дълговете, Столична община да запази златна акция, за да бъде гарантиран публичният характер на дружеството и да бъдат положени всички усилия, за да влезе в Плана за възстановяване и устойчивост, който да осигури финансиране за модернизацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай