Искри Радев - Петков! Политолог разкри защо

Любопитен анализ на Димитър Ганев от "Тренд"

Искри Радев - Петков! Политолог разкри защо | StandartNews.com

Противоречие между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 има. И това не бива да бъде изненада. До някаква степен подобен конфликт е институционално предпоставен. Това коментира политологът Димитър Ганев от "Тренд".

Ето неговия анализ на отношенията между премиер и президент и обяснението защо искрите Радев-Петков ще се засилват: 

Ако погледнете историята назад, ще се убедите в това. Почти всички президенти са имали конфликт с изпълнителната власт, която е от другата страна на „Дондуков“. И тук имам предвид хора, които са от едно политическо семейство или дори от една партия. Нека припомня случаите с Желю Желев и Филип Димитров, на Иван Костов и Петър Стоянов, на Георги Първанов и Сергей Станишев.

Някои сблъсъци бяха по-шумни, други по-тихи, а да не говорим за конфликти между представители от различни партии. При Радев и Борисов например беше ударена най-ниската точка в отношенията между двете институции. Този институционален конфликт се поражда най-вече от факта, че президентът има един основен политически инструмент и той е неговият глас, неговата позиция по даден въпрос. А този глас ще бъде силен и легитимен, когато има обществена подкрепа и съответно позицията му по-силна.

За да пази рейтинга си, президентът, който и да е той, се опитва винаги да се дистанцира под някаква форма от правителството, защото по този начин няма да консумира негативите на кабинета. В последния случай се наблюдава точно това. В един момент, в който кабинетът започна да трупа определени пасиви, които може да се отразят на подкрепата на Радев, и най-вероятно ще се отразят, той започна леко да се дистанцира от правителството. Още повече че мнозинството от хората смятат, че този кабинет е приятелски на президента Радев.

Ако президентът не се дистанцира, тези негативи, които тепърва ще се трупат, ще се отразят и на него. Все пак той носи отговорност като „патрон“ на този кабинет, образно казано. Непопулярната позиция за Северна Македония, която премиерът Кирил Петков зае, е типичен пример в това отношение.

Има друг непосредствен източник на напрежение и това е фактът, че, общо взето, коалиционното правителство реално не чегърта кадрите на ГЕРБ, а на служебното, защото последното кадруваше в администрацията в последните 8 месеца на 2021 г. То успя да смени целия втори и трети ешелон на държавната администрация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай