Искрен Арабаджиев: "Промяната" може да предложи кабинет на малцинството

Управление чрез плаващи мнозинства не е най-добрият вариант

Искрен Арабаджиев: "Промяната" може да предложи кабинет на малцинството | StandartNews.com

 

  • Гражданите не са ни изпратили НС да се караме, а да работим
  • ГЕРБ заявяват подкрепа за някои от нашите 16 точки, но се съмняваме, че имат желание да ги реализират
  • Управление чрез плаващи мнозинства не е най-добрият вариант
  • Убеждаваме работодателите да приемат вдигане на минималната заплата
  • Ако няма правителство, ще е огромна грешка да продължим с ново служебно, казва депутатът от ПП Искрен Арабаджиев в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Арабаджиев, станахме свидетели на изумителен тон между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" на първата ви среща, в която участвахте и вие. Бяхте много любезни и добронамерени един към друг и стигнахте до много неща, които ви сближават. Не знаехте ли това досега?

- На документи много неща ни сближават, но когато се стигне до действията, имаме съмнения, че ГЕРБ са способни да реализират намеренията си. Откликнахме на поканата на ГЕРБ за тази среща, но при условие за пълна прозрачност и провеждането й пред камерите на телевизиите и българските граждани, именно за да можем спокойно да говорим за политиките, които се ангажирахме да подкрепяме в НС. Защото гражданите са ни излъчили в НС, за да решаваме проблемите им.

Те са ни излъчили, за да си говорим един с друг, така че ние не се крием, а търсим диалог и разговори с всички партии. Но условието ни е да става пред очите на всички българи.

- Трябва ли да смятаме, че се държахте все едно сте от английския двор, защото имаше камери, а ако нямаше щяхте да си издерете очите?

- Не, ние дори в залата на парламента винаги сме последователни в позициите си. Смятаме, че конфронтацията не е необходима и е излишна. Видяхте, че единствено Делян Добрев си позволи да изрецитира неговите опорки и да излезе от тона, с който започнахме разговора. Но с включването на Асен Василев го върнахме обратно в тази атмосфера, която смятаме, че е ползотворна. Гражданите не са ни изпратили тук да се караме, а да работим.

От срещата стана ясно, че ГЕРБ подкрепят повечето от предложенията ни и са съгласни. Дори Кирил Ананиев каза, че сам е стигнал до изчисленията ни за бюджета за 2023 г. и БВП, но не е съгласен с нашите предположения за икономиката. Но принципно е изненада, че ГЕРБ подкрепят нашите предложения, защото начинът, по който те управляваха през годините, беше с крайно консервативно изготвяне на бюджета, скриване на истинските приходи, за да могат накрая на годината едни милиарди да се насочат към някои големи инфраструктурни проекти, за които смятаме, че са начинът, по който ГЕРБ ухажваха и работеха корупционно с големите строителни компании.

Това, което се опитваме да направим ние, е увеличените приходи от инфлация и икономически растеж да ги върнем обратно на хората дали през социалната програма - увеличени пенсии, компенсации и за бизнеса, за да може и да е конкурентноспособен и да продължава да изнася рекордно, както през последната една година. Смятаме, че това противоречи на начина, по който работеха досега ГЕРБ.

- ГЕРБ заявиха, че от вашите 16 точки, 9 вече са отметнати като решени в пълно съгласие помежду ви. Останалите толкова ли са непреодолими за вас?

- Ние имаме различия именно по това, че те могат да заявяват подкрепа за част от тях, но ние не смятаме, че те имат желанието да ги реализират. Смятаме, че важни са действията, а не намеренията.

- Евроатлантическата ориентация на България в момента се поставя под въпрос от някои ваши колеги, включително от бившите ви партньори от БСП. Това не е ли достатъчен мотив да преглътнете различията си и да се разбирате в движение?

- Добрите новини в този парламент са, че партиите, които смятат, че България трябва да бъде активна част от ЕС и НАТО, имат мнозинство. Лошите новини са, че евроатлантизмът не е достатъчен, за да бъдем западна развита държава. Необходимо е да се промени философията, по която се управляват средствата в държавата.

Не можем да се съгласим, че моделът, срещу който работим, а именно моделът на ГЕРБ и ДПС, които рекетираха бизнеса, управляваха държавните средства по начин, по който да отиват в няколко на брой големи строителни компании, е нещо, което ние трябва да продължим.

- ГЕРБ обаче също имат обвинения към вас за лоши договори за доставката на газ през посредници, за дерогацията за "Лукойл" и т.н. На това как ще отговорите?

- Именно затова е важно да имаме такава съдебна система, в която всички обвинения за корупция да минават през санкциите й и да се вижда кой е крив и кой е прав. В момента има разследвания и има доказателства за изнесени милиарди в сакове, чували. Но няма доказателства за корупционни схеми по отношение на нашето правителство и посредници в енергетиката.

- Бяха показани схеми за такива посредници.

- Това бяха схеми, направени от г-н Делян Добрев на едни хвърчащи листове, които не са доказателства. А виждаме, че в момента има разследване на МВР за фирми, които са взели милиони в сакове, и след това са ги инвестирали в хотели.

Затова на нас целта ни е именно да има съдебна система, през която да минават всички обвинения, и най-накрая да има една независима страна, която да може да отсъжда и да посочва кой е корумпиран и кой не е. Защото заради съдебната система, която имаме в момента след 12-годишното управление на ГЕРБ, нямаме осъден политик за корупция по висшите етажи на властта. Всеки нормален гражданин знае, че за да имаш борба с корупцията, трябва да имаш обвинени и осъдени политици.

- Българските граждани наистина имат огромни претенции, но именно към съда, а не точно към прокуратурата, която е на прицела на някои политици.

- Ние имаме коментари и по отношение на бързината на раздаване на правосъдието, а също и по отношение на работата на прокуратурата - срещу кого и кога се повдигат обвинения. Смятаме, че ако можем да постигнем обединение в парламента така, че да направим истинска съдебна реформа, която да гарантира, че средствата в държавата ще се управляват добре, а този, който сгреши и е корумпиран, ще бъде наказан, ние сме за това. Но нека видим със съответните законопроекти и закона за КПКОНПИ, който внесохме и ние, и от Министерски съвет, дали ще успеем да съберем подкрепа за истинска борба с корупцията в България.

- Това предстои, но предстои и връчване на първия мандат за съставяне на правителство. Има ли нещо, което да накара евроатлантическите партии у нас, които са очевидно мнозинство, да се разберат да решават тези проблеми поетапно, но преди това да излъчат редовно правителство?

- Нека президентът най-сетне да връчи мандата на първата политическа сила и тя да започне да носи отговорност. Защото вече мина повече от месец след приключването на изборите и това все още не е станало. Консултациите умишлено се провеждат бавно, дава се време на партиите. Но виждаме, че ГЕРБ едва сега започнаха да провеждат открити разговори по политики с партиите. Ние казахме, че няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. И нека да се види дали ГЕРБ са способни да реализират мандата или ще дойде при нас. Когато дойде при нас, ние ще покажем и предложим решенията, които смятаме, че са възможни с втория мандат.

- А ще поискате ли подкрепа от ГЕРБ, защото иначе сметката за правителство с вашия мандат не излиза?

- Единият от вариантите е правителство на малцинството, ако получи подкрепа. Нека инициативата дойде в нас.

- Не се ли плашите, че ако изпратите страната на нови избори, не само всички политици ще бъдете наказани, но и хартиената бюлетина ще отреди на ПП съвсем други позиции в следващото НС?

- Ако не се излъчи редовно правителство в настоящето НС, смятам, че е огромна грешка да продължим с ново служебно правителство, тъй като в момента действията на служебното правителство на Румен Радев са доста притеснителни заради връщането на определени хора, близки до ГЕРБ, обратно на ключови позиции във властта и вземането на решения, които се бият с посоката, която сме поели като част от западните държави.

Въпросът е дали трябва да има правителство на всяка цена и с какви компромиси. И тук отговорът ни е, че не трябва да има правителство на всяка цена, защото по-вредно от един служебен кабинет е редовен кабинет, който обаче не работи в полза на гражданите и няма гаранция, че ще приема най-добрите решения за държавата. Но има варианти, в които може да бъде излъчен кабинет, който все пак ще работи за държавата.

- С това казвате ли, че третият мандат е най-вероятен за съставянето на правителство?

- Преди това трябва да минат първият и вторият. Разбира се, че третият мандат е като последна инстанция и последен опит да се състави правителство. Но и вариантът на управление с плаващи мнозинства, с неясно носене на отговорност не е най-добрият. Защото едно от тези плаващи мнозинства гласува за обвързване със закупуването на нови изтребители, но пък в същото време друго плаващо мнозинство гласува за връщането на хартиената бюлетина, което смятаме, че ще увреди демокрацията и провеждането на честни и свободни избори.

Само че машинното гласуване е само един от начините за провеждането на честни избори. Другият е контролът от МВР. И тук имаме сериозна критика към служебния вътрешен министър и служебното правителство, тъй като на много от рисковите секции през октомври имаше избиратели, които се върнаха и упражниха своя глас точно за партиите, които традиционно са свързани с контролиран и купен вот.

- Започнахте срещи за параметрите на бюджета и със синдикатите. Намерихте ли допирни точки?

- Предвид важността на бюджета, която от ПП осъзнаваме на държавата за 2023 г., започнахме поредица от срещи с политическите партии и с други институции, които имат пряко значение за бюджета. Имахме среща със синдикатите, след това и с работодателите. Опитваме се да убедим всички страни, че е необходимо да излезем с общ призив към служебното правителство да си свърши работата и да внесе бюджета на държавата.

Дори да внесат базов бюджет, който е само на база 2022 г., с политиките, които приехме тогава, без други политики, ние, в Народното събрание ще проявим разум, ще приемем добра макрорамка, която да показва истинското състояние на държавата и откъм размер на БВП, и откъм икономически растеж и инфлация, за да се видят истинските приходи и разходи в бюджета и да видим какви са възможностите за провеждане на политики от страна на народните представители. Така, че да осигурим доходите за следващата година и на гражданите, и да има компенсации и за бизнеса, за да има предвидимост и да могат спокойно да работят и да създават стойност.

- Намерихте ли разбиране за това?

- От страна на синдикатите - да. Получихме пълна подкрепа, че в момента най-доброто решение за излизане от кризата на инфлацията е внасяне на бюджет. Днес, 11 ноември 2022 г., имат протест пред НС. Надяваме се да успеят да убедят и останалите политически партии. Те искат провеждане на политика по доходите в държавата, което може да се реализира единствено чрез внасянето на закон за бюджета. С работодателите обсъждаме също мерки, с които можем да ги облекчим и да им помогнем да работят по-добре. Но те пък да проявят разбиране, че е необходимо да се увеличи минималната работна заплата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай