Събота,

Искаме ли от НАТО засилено присъствие? Истината от Генчовска

От: СТАНДАРТ -
Искаме ли от НАТО засилено присъствие? Истината от Генчовска
A
A
A

България не е поискала засилване на присъствието на НАТО на територията на страната, съобщи пред български журналисти в Брюксел министърът на външните работи Теодора Генчовска, която участва в извънредно заседание на своите колеги от Алианса, посветено на войната в Украйна.

„Тепърва командващият на силите на НАТО ще представи мерки в тази посока”, каза тя и уточни, че преди всякакви действия по този въпрос се предвижда обсъждане и решение на Министерския съвет.

Министър Генчовска определи като недопустимо нападението срещу Запорожката АЕЦ. По думите й конкретни решения от днешното заседание няма, но посланието трябва да бъде много силно - че държавите от НАТО са с Украйна и ще я подкрепят на всяка цена.

Генчовска посочи, че за 16 март е насрочено извънредно заседание на министрите на отбраната от пакта и тогава може да се очакват следващи стъпки.

Целта на днешната среща беше да се отправи ясен сигнал към Русия, че трябва да спре с действията си в Украйна, допълни външният ни министър.

„Ние сме част от този съюз и подкрепяме изцяло усилията конфликтът да не се разрасне. Най-важното нещо на този етап е хуманитарната помощ, която всички държави членки осъществяват”, каза още Генчовска.

„Знаете, че НАТО не е част от този конфликт, но може да направи много за това той да не излезе от границите на Украйна”, добави тя.

Министърът отбеляза, че България подкрепя и е част от усилията за сигурността на Молдова и Грузия. По нейните думи важно послание е и изразената подкрепа за евроатлантическата интеграция не само за Украйна, но и за Молдова и Грузия. Ще бъде дълъг процес, уточни Генчовска.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички