Имамов решавал задачи върху танк

Не дали диплома на депутата заради името Алиосман

Имамов решавал задачи върху танк | StandartNews.com

София. Той е в парламента вече 13 години и познава депутатската работа в детайли. Процедурите в Народното събрание са му напълно ясни. Може да пресметне кворума за секунди. Математикът Алиосман Имамов е предложен от ДПС за зам.-шеф на парламента на мястото на Христо Бисеров.

Роден е благоевградското село Абланица на 20 март 1953 г. Завършва основното си образование в родния си край, после учи в икономическия техникум в Благоевград. "Бях един от най-добрите ученици", признава той в свои интервюта. Заради отличен успех дори бил освободен от матура. Разбирал се както с учителите, така и с децата. За съжаление обаче това се оказва без значение, когато отива в кабинета на директора, за да си вземе дипломата. Получава отказ заради името, което носи. Шефът на школото му обяснява, че с него не може да се дипломира. Както и да кандидатства в университет.
Така в казармата през 1973 г. името му вече е Арсо Манов. И няма пречки да си вземе дипломата. Веднага след като я получава, започва да се подготвя за изпити по математика. Използва всяка свободна минута в казармата, за да учи. Веднъж си забравил тетрадката и химикалката по време на почивка. И започнал да решава задачи върху танка с въглен. Усилията му се оказват успешни - приемат го във ВИИ "Карл Маркс", сега УНСС. Следва специалност "Статистика и иконометрия". Прави блестяща научна кариера. Защитава дисертация точно в деня, в който изписват бебето и съпругата му от родилното. Пропуска този важен момент, но пък защитава успешно дисертацията. От 1981 година работи в университета като преподавател в катедра "Статистика и иконометрия". Освен това е доктор на науките и доцент към катедрата.
Той и съпругата му Метаанет имат две деца - Александър и Биляна. През март 2003 г. доц. Арсо Манов се преименува официално на Алиосман Имамов. Това изненадва студентите и колегите му от Университета за национално и световно стопанство, които го знаят с българските му имена.

Наскоро депутатът от ДПС преживя едно от най-хубавите събития в своя живот - ожени сина си Алек. В началото на октомври фамилията на Алиосман Имамов вдигна тежка сватба. Алек се врече във вечна вярност на красивата Шахсине. Тя е дъщеря на най-добрите производители на банички в Якоруда.

Младоженците спазиха традицията и направиха тържеството за най-важния ден в живота си в родния край. Празникът се състоя в луксозен ресторант в Абланица на 22 км от Гоце Делчев. Поканени бяха над 500 гости.

Младото семейство живее и работи в София. Алек е в застрахователния бизнес, а снахата Шахсине е педагог в софийско училище.

Алиосман Имамов обича планината. Знае наизуст върховете в Пирин. Научил ги от уроците по география на сина си. Любопитен факт е, че попфолк иконата Сърбия Весна Змиянац е била гост в неговия дом в родното му село Абланица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай