Има нарушения при парите във фонд "Научни изследвания"

Има нарушения при парите във фонд "Научни изследвания" | StandartNews.com

София. „Има сериозни основания да считаме, че при отпускането на средства за фонд „Научни изследвания", не е спазен законът за държавните помощи, и не е спазен правилникът за прилагане на този закон". Това каза министърът на образованието, младежта и науката Анелия Клисарова на пресконференция след заседанието на Министерски съвет. Тя обясни, че във фонда липсват схеми и правила, които да гарантират законосъобразното изразходване на средствата. По този въпрос е внесено писмо до Министерство на финансите.

Забранено е разходването от средствата на фонда докато завършат проверките от министерство на финансите, обяви министър Клисарова.

„Временно преустановяваме финансирането на проектите до завършването на проверката и изготвянето на правила за изразходване на средствата законосъобразно и целесъобразно", каза още министърът. Не са предприети мерки за изпълняване на препоръки след предишни проекти от новото ръководство, уточни Клисарова.

Нееднакво прилагане на критериите за проект; класиране на проекти с по-ниски точки от други; класиране на проекти, които не отговарят на обявените приоритетни области; липса за правила на работа на комисиите и изпълнителния комитет, са само малка част от откритите нарушения. Допускане до финансиране на търговски дружества, а не на научни организации, допускане на проекти, да участват в класирането, подадени извън срока; допускане на проекти, след като биват върнати и поправени, са други сериозни грешки. Анелия Клисарова обяви, че отново ще бъде направена проверка от Агенция за финансова държавна инспекция на фонда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай