Четвъртък,

Ива Митева твърда за С. Македония: Пазарлъци със съвестта си не правим

От: Стандарт -
2873
Ива Митева твърда за С. Македония: Пазарлъци със съвестта си не правим
A
A
A

Нашата позиция за Северна Македония не е изненада - пазарлъци със съвестта си, с българските граждани и с правата им няма да направим. Това заяви заместник-председателят на парламента Ива Митева от "Има такъв народ" в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Тя напомни, че на КСНС през януари всички партии са се обединили около общата позиция на България в седем точки, но още нито една от тях не е изпълнена."Ние сме казали че това е нашата червена линия и тя ще бъде такава докрай", заяви тя.

По думите ѝ поведението и говоренето на премиера Кирил Петков намекват, че трябва да пуснем РСМ на преговори с ЕС. "Знаете, че в момента сме пред одобряване на рамката за преговори, отваряне на конкретните глави, това е важно, но ще изпълняваме докрай договореностите и приетите документи

Когато обстановката не е променена, когато условията не са променени и нищо не е свършено, ние няма как да обърнем нашата позиция," коментира Митева.

Тя коментира и поставените решетки на входа на парламента като заяви, че председателят на парламента Никола Минчев през цялото време е знаел за тях и е подписал докладни за тях.

"Поисках да разбера каква е хронологията, тъй като човек толкова дълго в администрацията ми е ясна процедурата. Оказа се, че още януари е имало среща в кабинета на председателя с началника на НСО, на която е поставен въпросът с решетките, може би е провокирано от събитията тогава и протестите. Тогава той (Никола Минчев - б.р) е дал съгласие. Естествено че знае, и са се обединили в тази посока да се поставят евентуално решетки. След това е постъпило писмо от началника на НСО до главния секретар, той го е разпоредил за проучване на възможностите и за приемане на действия, има докладни записки. Накрая завършва април месец с една докладна до председателя на парламента за компенсирани разходи в бюджета. Там изрично пише, че една част от средствата са за три метални решетки за южния вход на НС. Върху докладната има неговото "да", това за администрацията означава, че има неговото разрешение," обясни Ива Митева.

Тя уточни, че 46-ото НС е приело поправка в правилника на парламента, според която всеки председател на парламента може да си назначи секретар и екип.ИТН не само ходят на коалиционни съвети, но и са вътрешната опозиция там, категорична е Митева."Това, което чух от председателя на парламента, не ми хареса. Той каза - ако някой не идва на коалиционен съвет, то това най-често е ИТН. Вчера се опита да се извини и обясни, реакцията му била вследствие на пост на Слави Трифонов във фейсбук. Той е председател на парламента и думата му тежи.

Призовахме го да излезе и да каже кога, на точно кой коалиционен съмет не сме ходили. Такова нещо не сме чули, той по-скоро се опитва да се измъкне," коментира още Митева.Тя заяви, че за много неща от "Има такъв народ" научават впоследствие."Така беше и с националния план за приемане на еврото. Пр избора на гуверньор за БНБ много силно се коментираше за широката кампания за еврото и нашият кандидат ясно артикулираше широка информационна кампания. Тогава и от ПП и те започнаха с това говорене. А доколкото виждам, другата седмица отново е предвиден в реда на МС този план, без да е преминал през НС. С инат не става", смята тя.

Митева коментира, че "Продължаваме промяната" често поставят ИТН пред свършени факти и сами взимат решения."Независимо, е ние сме коалиция, ние не знаем повече от опозицията и от другите парламентарни групи", каза тя.

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички