Има ли коалиция между ДБ и ПП? Проговори Ивайло Мирчев

ДБ ще продължи да бъде пазител на геополитическата ориентация на страната

Има ли коалиция между ДБ и ПП? Проговори Ивайло Мирчев | StandartNews.com

Демократична България (ДБ) ще продължи да бъде пазител на геополитическата ориентация на страната, заяви пред Дарик радио бившият депутат Ивайло Мирчев.

Той изрази надежда в бъдещия парламент да получат много повече доверие, тъй като ДБ се е доказала като пазител на енергийната независимост и геополитическата ориентация на страната.

Мирчев коментира другата възможност за силна евроатлантическа коалиция - тази между "Демократична България" и "Продължаваме Промяната" (ПП). Според него коалицията трябва да се създаде, за да може да поставя условията при съставянето на бъдещо правителство от позицията си на първа сила на изборите.

"Хората очакват лидерство. Ако искаме да претендираме да управляваме България и да бъдем първа политическа сила, нека да излезем с гордо вдигната глава и да демонстрираме лидерство. Да ударим по масата и кажем - ето политическата сила, която ще бъде най-сериозният антикорупционен инструмент", каза той.

Мирчев посочи, че сега е ред на ПП да вземе решение дали иска да участва в предложеното предизборно обединение.

Ивайло Мирчев коментира, че не бива да се допуска служебното правителство, което има за основна задача да проведе изборите, да променя ориентацията на страната във външнополитически план. "Ние ще сме пазителите, които няма да позволят това да се случва", каза той, цитиран от партийния пресцентър, като припомни, че ДБ още през 2017 г. има предложение за конституционни промени, които регламентират статута на служебните правителства и техните правомощия.

Ивайло Мирчев заяви, че "Демократична България" ще се яви на предстоящите избори, като акцентира на своята принципност и последователност в поведението. Това означава, че няма да се коалира с ГЕРБ и ДПС, независимо от заявките им за съставяне на коалиции на базата на евроатлантически ценности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай