Има ли драма? Асен Василев извънредно за бензина и зърното

Той направи анализ на всички горещи теми в последните дни

Има ли драма? Асен Василев извънредно за бензина и зърното | StandartNews.com

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев коментира актуалните теми, свързани с България, в предаването "Панорама" по БНТ.

"Излизаме много по-силни, защото сме единни и говорим с един глас. Досега трябваше да обясняваме защо войната е война за едни хора, а за други не е", каза той по повод политическата криза в кабинета с оставката на министъра на отбраната Стефан Янев.

Когато трябва да действаш в такива условия и да вземаш такива тежки решения, не може да саботираш тези действия. Всеки от нас има собствено мнение - или вярваш в нещо или не, и ако не вярваш, е най-разумно да си подадеш оставката, смята Василев.

На въпроса защо Тодор Тагарев не е станал военен министър, той заяви:

Тодор Тагарев е изключителен професионалист и ние разчитаме страшно много на неговата експертиза. Той дълго време е работил в Украйна точно този си капацитет - като военен експерт. По думите на вицепремиера обаче, интеграцията и работата с всички структури в НАТО и ЕС е изключително важна в момента, а избраният за министър Драгомир Заков идва от там.

Ние ще се броим с всички процеси, насочени срещу българския интерес, независимо дали те идват от Русия или от някъде другаде, категоричен е Василев. Руските процеси са много ясно активирани покрай войната, но не са само те, допълни той.

Относно създадената паника с цената на горивата и обвиненията към младежката организация на ГЕРБ, Василев обясни:

Постове са достигнали до 1 милион човека във Фейсбук. Две бензиностанции вдигнаха цените, едната от която има 20 селски бензиностанции и това нещо се слага във Фейсбук и се изпраща до 1 милион човека. Има си член в Наказателния кодекс и той носи 5 години затвор. Цените в момента не са над 3 лв, а в поста пишеше 3,15. Цените са 2,75-2,76, колкото бяха и в понеделник.

Трябва да се подготвим за най-лошия сценарий - имаме зърно за две години напред, в резерва имаме зърно за 60 дни, обясни министърът.

Ние искаме да изкупим достатъчно, така че да можем да изкараме зимата в най-лошия сценарий, ако станат невероятни неща, а не септември да се чудим откъде да купим и на какви цени.

Относно предвижданата финансова помощ за хотелиери, даващи подслон на чужденци, той заяви, че сумата 40 лв е нормална и има хотели, които са готови да посрещнат бежанците на тази цена.

Инфлацията очевидно е риск, не бих казал най големия, смята Василев за последиците от войната.

По въпроса за провокациите на паметника Шипка към премиера навръх Трети март, той отговори: "Има една малка група, която е силно ожесточена по най-разнообразни причини, тя е пропита от много дълбока пропаганда. Това, което стана на Шипка е, че всъщност мислещи хора казаха - няма как на българския национален празник да се веят чужди знамена".

Ако някой вее чуждо знаме, независимо чие, няма как този човек да защитава българския национален интерес, подчерта вицепремиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай