И Местан коментира оценката за 100-те дни на кабинета

И Местан коментира оценката за 100-те дни на кабинета | StandartNews.com

София. „Истинският критерий за оценка на кабинета „Орешарски" ще бъде качеството на предложения Закон за държавния бюджет за 2014 г", заяви пред медии в парламента председателят на ДПС Лютви Местан. „Най-важното изпитание за този кабинет е каква философия на Закона за държавния бюджет ще ни предложи кабинетът до края на октомври. Това е основният акцент на есенната сесия", допълни той.

„Ако в този бюджет са заложени механизмите, които минимум ще отхлабят примката на бедността и ще зададат нова политика, която да подобри бизнес средата, оценката ни ще бъде положителна. Друг важен въпрос е Законът за обществените поръчки. Монополите не падат от Сатурн. Те се създават в резултат на монополна политика. Очакваме този кабинет да провежда сериозна антимонополна политика", добави Местан.

„Можем да отчетем известна свенливост по отношение на кадровата политика. Не говоря само за неудачните кадрови решения, а за темповете, по които властта успява да преодолее тежкото време на „калинките", продължи коментара си за работата на кабинета лидерът на ДПС.

„Вчера стана ясно, че гражданският характер на протестите се трансформира в определено политически. Немалка част от протестиращите изпитват дискомфорт, когато определени политици излизат при предварително подготвени агитки, които застават до протеста с претенцията, че са част от него", каза Местан за „Голямото посрещане" на депутатите от вчера. И добави: . „ГЕРБ е част от първопричините, които породиха системния и интензивен характер на протеста на гражданите".

„Правителството на Орешарски е антипод на силовото управление на ГЕРБ. Това е правителство с различен манталитет, което показа, че може да работи отворено за граждански контрол. Протестите в значителна степен успяват, защото доведоха до корекции на определени управленски решения", каза още лидерът на ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай