И ГЕРБ скочи на Доган

Кривите думите на Сокола, твърдят от ДПС

И ГЕРБ скочи на Доган | StandartNews.com

София.ГЕРБ категорично не приема определенията на Ахмед Доган за Балканската война. Това се посочва в декларация на Парламентарната група на управляващата партия, която представиха в Народното събрание. Според ДПС пък колегите им се опитват да изкривят думите на Сокола и да направят "анти-ДПС истерия".

Преди няколко дни Доган определи Балканската война като своеобразен "възродителен процес" и "война за етническо прочистване". Тогава той допълни, че е нужен "общ прочит на балканската история". Това даде повод на "Атака" и ВМРО да поискат отстраняването на Доган от Парламента и обявяването на партията му за противоконституционна.

Днес "Атака" поиска Паркламентът да гласува и обща декларация, която осъжда Ахмед Доган. Председателят на Парламента Цецка Цачева обаче обясни, че това не може да стане, защото противоречи на процедурните правила. Само час по-късно от ГЕРБ разпространиха собствена декларация срещу изкзването на Доган.

"За българските граждани Балканската война е освободителна, война, в която една нация побеждава империята. Не е редно политик, който и да било той, да сравнява Балканската война с етническо прочистване и възродителен процес. Ето защо намираме оценката на Доган за погрешна и провокативна", се казва в декларацията.

За ГЕРБ е изненада, че Ахмед Доган използва така наречения възродителен процес като клише за обвинение.

"Тази теза, произнасяна от политическата камбанария на ДПС, винаги започва да звучи, когато наближат избори. Недопустимо е политик с рутината на Доган, обявил се за гарант на етническия мир у нас, да се упражнява на тема история и да настоява за нейното пренаписване", се казва още в декларацията.

Общият прочит на историята не означава подмяна на историята, не означава отричане на историята, а обратното – немитологичен, истински прочит на историята, който да търси истината за историческите събития. Това каза в отговор зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.

Според него ГЕРБ, ВМРО и "Атака" прибягват до елементарния трик да заменят израза „общ прочит” с „нов прочит” на историята, за да разгърнат анти-ДПС истерия.

Днешната теза за пренаписване на историята е продължената преднамерена подмяна на държавнически отговорната и градивна теза за общ прочит на историята, заяви Местан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай