Хиляди почетоха Александър Стамболийски на Янини грамади

Хиляди почетоха Александър Стамболийски на Янини грамади | StandartNews.com

За поредна година членове, симпатизанти и приятели, заедно с цялото ръководство на Народен съюз се събраха в местността Янини Грамади, с. Славовица на Национлен възпоменателен събор. Те почетоха 93-годишнина от жестокото убийство на земеделския водач и министър - председател Александър Стамболийски. Това съобщиха от пресцентъра на "Народен съюз".

На трибуната се качиха зам.-председателят на парламента Явор Хайтов, и депутатите Румен Йончев, който е и лидер на „Народен съюз, Светлин Танчев, Георги Ковачев и Борислав Иглев, както и целият Изпълнителен съвет на партия „Народен съюз".

Съборът започна с панихида, отслужена в памет на убития тук на 14 юни 1923 година земеделски водач и на всички загинали в борбата за демокрация.

Председателят на Народен съюз Румен Йончев приветства всички присъстващи: "Всеки път, когато идвам насам се питам какво продължава да кара стотици хора всяка година да застават под жаркото слънце на Славовица, за да отбележим заедно този възпоменателен събор на тази дата. И като се замисля, това е един своеобразен храм на земеделското движение, но и храм на българската политика. Храм, в който се прекланяме пред способността на един велик човек да се изправи пред цялата политическа система без да склони глава, да жертва себе си, да жертва живота си, да жертва политическото си бъдеще, за да отстоява своите идеи и интересите на българския народ. Това обяснява този нестихващ поток от хора, които ежегодно скланят глава пред Александър Стамболийски.

Но днес е един особен ден и момент за нас, защото България е изправена пак пред избори, пак на кръстопът, пак пред важно решения. И точно в този момент за нас от Народен съюз е важно да застанем пред Стамболийски сами и да попитаме: А сега накъде? Отговор няма да получим, но е достатъчно да познаваме 116-годишната историята на земеделския съюз, достатъчно е да познаваме това, което е направил Стамболийски, за да намерим сами отговорите. Отговорът се съдържа в цялата идеология, която Стамболийски ни завеща, която казва ясно и категорично, че България не трябва да бъде управлявана от леви и десни, че тази игра на леви и десни, коята стартира още след Освобождението, нищо добро не е донесла на българския народ. България трябва да бъде управлявана от истинките хора, от онези, които работят в различните съсловия, от онези, които нямат щампа, нямат печат ляв и десен, а са българи преди всичко и искат доброто на своя народ. Това правим и ние в Народен съюз и това е бъдещето на Народен съюз. Това е идеологията, която ще продължи да ни води напред. Ще продължи да ни прави достатъчно твърди и категорични в нашите решения. Включително и за предстоящите избори за президент. Ние казваме категорично, че нямаме нужда от ляв или от десен президент, а имаме нужда от президент българин, който да поведе страната по един нов нормален път на развитие. Нямаме нужда от президент на една или друга партия, който да се оцветява в съответния цвят и 5 години да ни обяснява, че правилният път е левия или десния. Имаме нужда от истински нормален политически център и тези 5 народни представители, които са тук няма да пожалят нищо в този парламент, за да отстояват правото на политическия център да съществува и да прави самостоятелна политика. Ще търсим всички възможни партньори, които искат да правят такава политика, но няма да отстъпим от нашата идеология, от нашите позиции, от това, което ни е завещал Стамболийски".

Председателят на ГС и УС на Народен съюз Светлин Танчев благодари на всички присъстващи, че в почивния ден са дошли заедно да почетем паметта на този славен политик на земеделското движение.

Светлин Танчев припомни принципа на Стамболийски, че не с война и насилие, а с общи цели и работа страната може да върви напред. "Земеделието не е само да ходиш и да копаеш на нивата, земеделието е нещо, което ти е в сърцето и ние вярваме, че когато ореш, когато работиш ще има какво да ядеш на есен", допълни народният представител.

Всички присъстващи се качиха да поднесат венци и цветя до тленните останки на Александър Стамболийски. Имаше подготвен курбан в памет на великия политик.

След официалната част петимата народни представители имаха възможността да поговорят неформално с хората, които бяха дошли от цялата страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай