Хасан Азис става областен лидер на ДПС в Кърджали

Хасан Азис става областен лидер на ДПС в Кърджали  | StandartNews.com

Кметът на Кърджали Хасан Азис стана областен лидер на ДПС в града. Той заема временно поста, докато Централното оперативно бюро на движението не вземе решение. Това стана ясно след разширеното заседание на Областния съвет на ДПС-Кърджали с участието на съпредседателите Рушен Риза, Мустафа Карадайъ и Четин Казак. До определянето на Азис за областен лидер се стигна, след като предшественикът му Бахри Юмер застана зад Лютви Местан и обяви, че напуска партията. Той обаче не е депозирал оставка като областен лидер, съобщи Мустафа Карадайъ. "Структурите на ДПС в област Кърджали са стабилни. Категоричната позиция на ДПС е, че ще продължи да отстоява онези идеи и принципи, с които е създадено, то няма да се отклони от своята идейна основа, с която спечели завидни позиции през годините и е трета политическа сила в страната".

Тази позиция изразиха съпредседателите на ДПС Рушен Риза, Мустафа Карадайъ и Четин Казак след заседанието на Областния съвет. Те бяха категорични, че ДПС запазва своята евроатлантическа политическа насоченост и тя е силата, която отстоява принципите на пълноправно членство на България в НАТО и ЕС, спазване на правата и свободите на гражданите, демократичен и правов ред в България.

"Всеки опит за манипулация посланията в словото на почетния председател на партията на д-р Ахмед Доган, че ДПС ще се отклони от своята ориентация, са в разрез на истината", подчерта Четин Казак. "Ние не избираме между нито една държава, било то велика или регионална сила, ние сме за продължаване на добрите отношения с съседна Турция и ще подкрепяме стремежа на Турция за пълноправно членство в ЕС, както сме го правили досега чрез нашите представители в ПАСЕ и в други европейски структури", категорични са съпредседателите на ДПС. На заседанието си Областният съвет е направил анализ на политическата ситуация в региона и страната. "Изслушахме информация за провежданите отчетно-изборни събрания по местни съвети за предстоящите отчетно-изборни конференции на ДПС в общините на област Кърджали", обясни съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

По думите му, събранията се провеждат съгласно утвърдените графици и без проблем. В заседанието на Областния съвет участваха кметовете на общините Ардино, Момчилград, Кирково, Кърджали, Черноочене, Крумовград, председателите на ОбС на ДПС от Ардино, Джебел, Момчилград, Крумовград, Кърджали, Черноочене, Кирково, народните представители Ердинч Хайрулла, Мустафа Ахмед и Салиха Емин, евродепутатът Неджми Али, като и председатели на младежките структури по общини.Служители на турското посолство са оказвали натиск над активисти на ДПС. Това стана ясно от думите на Мустафа Карадайъ. "Започна една преса, натиск, включително можем да кажем и заплахи върху наши активисти от Централния съвет, от парламентарната група, от местната власт, областни, общински председатели. Оказваният натиск бе от служители на дипломатическото представителство на една друга държава в разрез на всички стандарти за дипломатическа служба", каза Карадайъ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай