Гюров сипе обиди в зала. ДПС го нагази (НА ЖИВО)

Парламентът гледа оставката на Никола Минчев

Гюров сипе обиди в зала. ДПС го нагази (НА ЖИВО) | StandartNews.com

ДПС нагази председателя на ПГ на „Продължаваме промяната” за обидите, които той отправи към депутатите от парламентарната трибуна. Залата дебатира оставката на парламентарния шеф Никола Минчев, поискана от 120 народни представители от ИТН, ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане”.

ВИЖ ОЩЕ: 124 срещу Минчев. Гласуват оставката му (НА ЖИВО)

Мафията си поиска държавата и безцеремонно иска да удари върха на парламентарната ни република - Народното събрание, бяха първите думи на Гюров в защита на Никола Минчев.

След като пресякохме престъпните схеми на "Капитан Андреево", след като спряхме транзита на парите от магистралите към чекмеджетата, дадохме да се разбере, че антикорупционната комисия ще заработи начело с човек, който не трепери пред задкулисието, мафията прави днешния ход за дестабилизиране на държавата. Едно е ясно - става дума за пари. Това е показна атака срещу председателя на парламента. За всички тук е ясно, че най-младият председател на парламента е брилянтен юрист, който води тази институция с чест, а не с процедури и хватки", заяви Андрей Гюров.

Как се чувствате като водещ заседанието, обърна се към председателстващия заседанието Кристиян Вигенин (БСП) Йордан Цонев. И допълни: „Да не направите забележка за тази обида към хората, които са избрали всички нас.”.

Аз не си представям да нарека когото и да било в тази зала мафия, защото това означава, че наричам мафия тези които са го избрали, заяви още Йордан Цонев.

Това е позор и дъно за българския парламент, категоричен бе той.

Нека съхраним поне малкото достойнство, което е останало на Народното събрание, призова и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Независимо кои днес сме народни представители, независимо кои днес са министри, България ще я има и след нас. Трябва да съхраним институциите на България, каза Карадайъ.

Обръщам се към Вас, г-н председател, ако за Вас е приемливо някой да Ви нарича мафиот, не допускайте народните представители на Република България, българското Народно събрание и политиците в България да бъдат наричани мафия от хора, които правят такава автооценка, призова Карадайъ. Правете си я при Вас, на вашите заседания, но не от трибуната на НС, отсече лидерът на ДПС.

„Предатели”, „мафия”, „цветарки”, бяха най-често употребяваните думи по време на дебатите.

Първи на парламентарната трибуна излезе председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, който изчете проекта за решение за предсрочното освобождаване на председателя на парламента.

Сред мотивите на ИТН са "непрекъснато неизпълнение на задълженията на председателя", "системното и грубо нарушаване на правилника на НС и превишаване на неговите права".

Той обяви, че бил свидетел на случай, в които Минчев не можел да вземе решение, защото не са му се обадили от МС. Той трябва да стои над МС, защото ние сме представители на народната воля, възмути се Йорданов. И добави: „Никола Минчев е много готин като човек, но сега става въпрос за професионалното му поведение, а то е меко казано жалко в такива ситуации.”.

Докато Йорданов говореше, депутатите от "Продължаваме промяната" станаха на крака и аплодираха Минчев, който влезе със закъснение в залата и седна след съпартийците си в залата. Като конгрес на БКП, сравни ситуацията Тошко Йорданов.

В парламента е почти цялото правителство, за да подкрепи Никола Минчев. Премиерът Кирил Петков дори отмени визитата си в Азербайджан и се появи в пленарна зала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай