Гьокче заплашвал бизнесмени заради Местан

Гьокче заплашвал бизнесмени заради Местан | StandartNews.com

Посланикът на Турция в София Сюлейман Гьокче е заплашвал бизнесмени от Кърджалийско, че ще им съсипе бизнеса с Турция. Той обикалял областта и открито лобирал в полза на изключения от ДПС бивш председател Лютви Местан, научи epicenter.bg. Твърдял, че бизнесът в смесения район трябва да застане зад бъдещия му нов проект, за който се смята, че ще бъде финансиран от ислямисткото правителство на Ахмет Давутоглу и от президента Реджеп Ергодан.

Бившият разузнавач Красимир Райдовски смята, че ако се окаже вярно, че турският посланик Сюлейман Гьокче е обикалял бизнесмените в Кърджалийско и ги е заплашвал, че ще им съсипе бизнеса с майка Турция, би следвало външно министерство в Анкара да си го прибере. "Но Турция гледа България през обратното на бинокъла, така че може и да го остави", коментира пред медията той.

Той обясни, че поведението на турския посланик не е поведение на „физическото лице Хасан, а е поведение на представителя на външно министерство на Турция". Според Райдовски един посланик не би си позволил подобно поведение, ако няма съответните указания от Анкара.

След труса в ДПС, довел до изключването на Местан на 24 декеври, Гьокче е предприел обиколка в Източните Родопи. Той се е срещнал с повечето председатели на общински структури и водещи местни бизнесмени, на които обяснил, че ако не застанат на правилната страна, Турция ще спре поръчките за техните фирми.

Заплахите на дипломата очевидно не са впечатлили активистите на движението, защото към момента подкрепа за Лютви Местан е декларирал единствено кметът на Джебел Бахри Юмер. От години се твърди, че двамата имат общ бизнес, свързан с усвояването на пари от обществени поръчки. Бизнесмените обаче били наясно, че занапред Местан няма да може по никакъв начин да се намесва при разпределението на средствата от поръчките и при определянето на подизпълнителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай