Гуцанов: Законът за Черноморието слага край на безумията

Гуцанов: Законът за Черноморието слага край на безумията | StandartNews.com

София. С промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие ще се сложи край на всякакви възможности за презастрояване, спекулации и безумия. Това заяви народният представител от КБ и председател на Комисията по регионална политика и местно самоуправление Борислав Гуцанов пред бТВ.

По думите му през 2008 г. се приема Законът за устройството на Черноморското крайбрежие в първия му вид. От 1996 обаче до този момент се е стигнало до проблем с безумното презастрояване, особено на Южното Черноморие. „Защо до този момент няма приет такъв закон", попита Гуцанов.

„Законът, който предлагам, ще сложи последната точка по тези възможности и мераци на един или втори инвеститор", категоричен бе председателят на регионалната комисия.

Той подчерта, че това не означава, че не трябва да има каквото и да било строителство по Черноморието, тъй като един от големите приходи за държавата е туризмът. На въпрос какво ще стане с тези проекти, които имат разрешения, но не са реализирани до момента поради различни причини, Гуцанов отговори, че от тук нататък трудно ще може да се получи това, защото този период е приключил. Като пример той даде "Странджа". „Радвам се, че НС, въпреки че не е страна по въпроса спря действието на общия устройствен план и министър Терзиева взе възможно най-правилното решение - докато няма екологична оценка, никой да не може да строи", каза още той.

Депътатът каза, че следващата стъпка, направена преди няколко дена, е да има и борд от заинтересовани организации. „Това е пътят по който трябва да се върви - промени в закона и драконовски мерки, но не и спиране на възможностите за развитие на туризма", коментира депутатът.

Категорично няма да има осъществяване на „Карадере", без спазване на законите.

Той разясни, че без екологична оценка, не може да има строителство. По думите му се е насадило едно напрежение в публичното пространство, че едва ли не утре започва да се строи, след като има разрешение за строеж. „Това, че правителството е дало сертификат на инвеститор клас А, не значи че има разрешение за строеж. Като председател на комисията отново аз съм човекът, който ще внесе промяна, за да не стане това, ако не се спазят изискванията на Натура 2000 и екологичната оценка", категоричен бе Гуцанов. По негово мнение това, че обектите са частна собственост няма нищо общо и не значи, че проектът е разрешен за строеж.

Относно „Дюнигейт" , той коментира, че първо трябва да отговорят предходни министри от времето, когато е казусът: защо и как се е стигнало до там и дали са били свързани по партийна или друга линия тези, които са строили в Дюнигейт и кой е допуснал това да стане преди 3-4 години. Той почерта, че в предлагания от него закон изрично се изключва възможността да се включват дюните в общата площ, когато се дава разрешение за временни обекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай