Петък,

Гърневски описа 3 групи на протеста

От: СТАНДАРТ -
A
A
A
  • Сега са нужни икономически мерки, не избори, каза депутатът

Предателство към самия народ е да искаш избори в този момент, когато трябва да се избистрят мерките, да се обсъдят, всички заедно - управляващи, опозиция и президент да седнат и да обсъдят как ще стигнем до март месец. Това заяви пред БНТ депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски. Днес правителството ще представи нови социално-икономически мерки за справяне с кризата от коронавируса. Целта на тези мерки, Гърневски коментира така: "По-малко хора да бъдат засегнати здравословно от самата пандемия и по-бързо да се лекуват последствията от нея в икономическите сектори”. По думите на депутата на социално слабите хора ще им бъде трудно да преживеят тази зима. Конкретната помощ за тях трябва да се предложи чрез общините, чрез социалните служби, така че всички да оцелеят тази зима.

Коалицията има волята да завърши своята програма за управление в този мандат, каза Гърневски. И допълни: "Голяма част от нея е изпълнена, ако прочетем някои икономически показатели - брутен вътрешен продукт, доходите, социалните разходи, всичко това е нараснало с 3 пъти повече от времето на управлението на Орешарски. Стабилен фискален резерв, намаляване на външния дълг, това пък стана причина да ни приемат в чакалнята на еврозоната, в Банковия съюз. Това са все положителни неща.".

Депутатът коментира, че полицията се държи много добре с протестиращите. Според Гърневски на протестите има три групи хора: "Едната група са обикновените превратаджии, които искат да свалят това правителство, начело с президента Радев, който наруши Конституцията многократно вече. Втората група са "маргинални партийки, които са подпомагани от една група, наречена "ултраси" - които се опитват да окървавят по някакъв начин протестите. Третата група са интелигентни млади хора, които искат някаква промяна, но не са я формулирали каква е”. "Тази група трябва да намери сили и да бъде разграничена от останалите, да излъчи свое представителство, да седне да обсъди какво точно искат да се промени в България. Защо не да седнат с управляващите, за да чуят и другата страна. И да си създадат собствен политически проект, няма лошо с тази енергия, да се явят нови хора, да отидат на избори", коментира депутатът. Той беше категоричен, че демокрацията не става с куршуми, счупени бутилки и хвърляне на тонове боклуци пред сградата на Министерския съвет. "Демокрацията става с бюлетините на надеждата в съответната урна на изборите".

Гърневски изрази учудването си, че протестиращите искат оставката на главния прокурор. "30 години никой не посмя да пипне "недосегаемите" олигарси, които станаха олигарси по време на прехода, когато и Бойко Борисов го няма, и ГЕРБ го няма. Всички до един номенклатура на бившата БКП на Държавна сигурност. И когато започнаха да търсят какво са смъкнали, образно казано, от кожата на народа през този преход, и се намери един главен прокурор, който каза, че няма за никой милост, прибра в арестите трима крупни олигарси, от най-крупните - единият в Дубай, другият в Белград, му искат оставката”. „Самият президент да застане начело на тази битка срещу демокрацията и срещу правораздаването… Да застанеш на страната на беглеца с 19 повдигнати обвинения срещу онези, които са повдигнали обвинението, това е престъпление срещу правовата държава, към която се стреми България", обобщи депутатът.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички