Градусът се вдига! Шефката на ВКС проговори за Гешев

Първи коментар на Галина Захарова за скандалите в съдебната система

Градусът се вдига! Шефката на ВКС проговори за Гешев | StandartNews.com

Първи коментар на председателя на ВКС Галина Захарова за скандалите в съдебната система.

"Ситуацията е тревожна, дори е жалко и не съм допускала, че в държава-член на ЕС, трябва да се върнем десетки години назад и да водим отново битка за независимост", коментира Захарова пред журналисти преди началото на заседанието на пленума на ВСС.

Законът да се спазва стриктно, призова още тя и допълни, че като председател на ВКС е длъжна да запази дистанция.

"Ако се замислим в ретроспекция, на фона на случки, които има преди това, не би следвало да се учудваме. В случая просто е драстично проявлението", каза още Захарова.

Според нея въпросът трябва да се разреши със закон, защото това е единствената гаранция за промяна, но и единственият начин, с който съдебната власт всъщност разполага. Това е да се спазва законът - такъв, какъвто и да е, абсолютно стриктно.

"Предложението на шестима колеги за предсрочно освобождаване на главния прокурор ни поставя в началото на процедура, а тази законова възможност е изключително лаконично формулирана в закон", каза още Захарова и предпочете да се въздържи от повече коментари, особено ако има наказателно производство, защото такова би стигнало до ВКС. И не би го направила, за да не компрометира евентуалното им развитие, обясни тя.

"Всички членове на ВСС да бъдат максимално дистанцирани, за да можем все пак да вземем едно решение, което ще установи истината в максимална степен и ще се опита да предотврати настоящата криза, която вероятно може и да се задълбочи, но и да стане база за по- нататъшна регулация в структурите на съдебната власт", каза Захарова и допълни, че не е получавала обаждания по случая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай