Горанов: Временните синдици в КТБ може да станат постоянни

Горанов: Временните синдици в КТБ може да станат постоянни | StandartNews.com

Много е вероятно сегашните временни синдици да бъдат определени за постоянни. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по повод фалита на КТБ. "Това, което съм информиран от председателя на УС на ФГВБ, е че днес съдът е излязъл с решение за неплатежоспособността на КТБ с начална дата 6 ноември 2014 г. - датата на отнемане на лиценза", обясни той, цитиран от БГНЕС.

"Оттук нататък следват всички описани в Закона за банковата несъстоятелност процедури. . . И всичко, което се говореше преди датата на фактическата несъстоятелност - започват едни много сложни процедури, които в рамките на българския съд ще гарантират всичко необходимо, така че откраднатото от КТБ да бъде върнато там и кредиторите на КТБ, които не са удовлетворени от имуществото в КТБ, в това число най-големият кредитор - ФГВБ, да бъдат равнопоставени и еднакво удовлетворени, коментира още Горанов.

"Днес българският съд се произнесе за дата на несъстоятелността и неплатежоспособността на КТБ. Това е началото на един много дълъг и сложен процес, искам да ви уверя, че временните синдици и постоянните ще подложат на оспорване всички сделки, които увреждат масата на състоятелността, и всички сделки, които привилегироват едни кредитори пред други", добави финансовият министър.

"Ще ви поканим след няколко дни в КТБ, това ще е от първите атакувани пред българския съд сделки. Още през ноември 2014 г. с изменения в Закона за банковата несъстоятелност правителството предложи изменения, с които прихващанията не дават резултат и не привилегироват едни кредитори спрямо други, с което изпълняват основната философия за несъстоятелността на неравнопоставеността на кредиторите, особено при банковата несъстоятелност. Готови сме и гарантираме, че ще положим абсолютно всички усилия за всички действия, които по един или друг начин увреждат имуществото на КТБ или привилегироват едни кредитори, да бъдат оспорени пред българския съд", каза финансовият министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай