Горанов даде 2.2 млн. лева за фалиралия Перник

Горанов даде 2.2 млн. лева за фалиралия Перник | StandartNews.com

София. Премиерът Бойко Борисов нареди на финансовия министър Владислав Горанов да отпусне 2.2 милиона лева за фалиралата община Перник.

Дебатът се развива по време на заседанието на кабинета в сряда, става ясно от стенограмата. По време на обсъждането Борисов пита кмета на града Иван Иванов какво се случва с община Перник.

"Общите задължения са 16 408 084 лв. без лихвите. В същия момент към НАП има 3 671 196 лв. запорирани са сметки. За сумата от 6 209 000 имаме задължения, при които са извадени изпълнителни листа и сключени споразумения за плащане. Не се разплащат старите задължения поради невъзможност, а в същото време приходната част е малка – среднодневно около 20-25 хиляди на ден, които не стигат за нищо. Под въпрос са заплатите на второстепенните разпоредители, които се формират от собствените приходи. С две думи, никак не е добро положението, основно с почистващите фирми, които са за сметосъбиране и сметоизвозване", казва градоначалникът.

"Моят въпрос към кмета, въпреки че разсъжденията му са правилни от гледна точка на това, което му предстои в общината, е: казахте, че не сте разплатили на фирмите за почистване. Доколкото ми е известно, Законът за местните данъци и такси предполага съставянето на план-сметка и тези средства са строго целеви и не могат да бъдат пренасочвани за нещо друго. След като не сте разплатили на почистващите фирми, къде са парите, събрани от такса смет на гражданите на Перник? Не са събрани, или са изхарчени за нещо друго, защото и двете неща не са добра практика. Едното си е хипотеза на Наказателния кодекс – нецелево разходвани средства, а другото е голям проблем на местните органи по приходите, който трябва да си решавате", обръща се и финансовият министър към кмета на града.

Премиерът след това обяснява как е далеч от мисълта да търси отговорност на един или друг кмет, защото това ставало на избори.

"Разбира се, не може да разчитате, че ще ви дадем безвъзмездни пари, защото това означава всяка една община да иска след това по същия начин. Мисля, че безлихвен кредит е единственото правилно решение, за да заработи градът, да ви се даде шанс във времето. Оправете си дефицитите, разплатете се и оттук нататък колкото събирате – толкова ще харчите", категорично заявява Борисов. Тогава финансовият министър захапва АБВ, заради управлението на Росица Янакиева като кмет на Перник. "Не знам кой е виновен и не търся вина, но няма аргументи нещо преди седем-осем години да е било така и след седем-осем години добро управление да си е пак така и изводът да бъде, че всичко е наред. Не се управлява така нито община, нито държава.

Вие не коментирайте, знаем, че сме партньори с колегите от АБВ, но не се прави така", казва финансовият министър.
Вицепремиерът Томислав Дончев се включва с това, че явно проблемът е системен и трябва да се реорганизира цялата система.
"Направете документите, да ви се даде един безлихвен кредит, утре-вдруги ден да се разплатите с хората и оттам нататък – строга финансова дисциплина. Ако искате, Дянков мога да го поканя от руския университет да дойде да ви каже как се прави, защото той в тази сфера е ненадминат. Така че се стягайте. Добрият кмет не е този, който харчи най-много, а този, който може да си направи най-добрата сметка. Действайте", заръчва още министър-председателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай