Горанов: 2015 г. беше успешна

Горанов: 2015 г. беше успешна | StandartNews.com

2015-та беше една успешна година. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в предаването „Годината" по Дарик радио. „С една доста успешна емисия в месец март 2015г. реализирахме 3,1 млрд. евро в 3 транша – 7, 12 и 20-годишни на доходност, рекордна за България. С тях погасихме авансово взетите в 2014г. като мостово финансиране за изплащане на гарантираните депозити в КТБ. Знаете, че 1,6 млрд. лв. има заем, даден на Фонда за гарантиране на влоговете, който предстои на части да бъде възстановен на правителството. Финансирахме и дефицита от 2014г. и този от 2015г. и за това отидоха тези 6 млрд. лева. Те бяха изтеглени през 2015г., но финансираха събития от 2014г.", коментира той.

Заемите през 2015г. не са причина, а са следствие. „Те се следствие от фалита на КТБ през 2014г. Следствие са и на това, че не успяхме с бюджета в 2013г. и 2014г. и той е на голям дефицит. Темата с дълговете трябва да е вторична. Преди нея трябва да проведем дебат за ролята на държавата, за данъчната система, за това колко харчи правителството и какви са очакванията на хората. Дългът е следствие и не причина за нищо", поясни финансовият министър.

„За мен думата на 2015г. е „предвидимост", защото успяхме да излезем от една сложна и динамична 2014г. и бързо да върнем нещата в сферата на нормалността и предвидимостта. Това е нещо, което е нормалното като състояние за всяко развито общество. На нас не ни се получава често, но 2015-та беше една успешна година", посочи още той, цитиран от "Фокус".

Раждането на деца никога не трябва да бъде обослувено от държавни трансфери, категоричен бе Горанов. "Държавата дава много по отношение на платеното майчинство както по отношение на продължителността, така и по отношение на социалните трансфери, които се правят за отглеждане на дете. Това са възможностите на бюджета, те не са безкрайни, а размерът на сумите, които се отпускат, свързани с бременността, раждането и отглеждането на дете, са от порядъка на около 800 млн. лв. годишно", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай