Горанов отново предупреди за вдигане на данъци

Ако загубим голяма част от приходите от ДДС, неминуемо ще трябва да опрем до други елементи на облагане като преките данъци, което ще доведе до цялостна промяна на данъчната система

Горанов отново предупреди за вдигане на данъци | StandartNews.com

Финансовият министър Владислав Горанов не изключи цялостна промяна на данъчната система в България вследствие на намалено ДДС за някои сектори. Коментарът му дойде по време на посещението му заедно с премиера Бойко Борисов във велинградското село Бирково, пише economic.bg.

„Ако загубим голяма част от приходите от ДДС, неминуемо ще трябва да опрем до други елементи на облагане като преките данъци, което ще доведе до цялостна промяна на данъчната система. Това е възможно при един смислен и задълбочен дебат и означава доста непопулярни мерки“, обясни Горанов.

Той допълни, че най-големият риск в дебата за ДДС е, че аргументите, с които данъкът е намален за един бизнес, ще бъдат използвани и от други сектори.

Финансовият министър допълни, че е предупредил премиера Бойко Борисов още в началото на идеята за свалянето на ДДС, че това ще доведе до повишаване на други преки данъци.

Борисов на свой ред обяви, че поема риск с това свое намерение.

„Браншовите организации обещаха да има повече приходи от намалението на ДДС, затова поемам отговорността за едно неправилно политическо решение с ясен риск, но се надявам да има приходи. В този бранш работят 300 хиляди българи“, допълни премиерът.

"Коментарите на критикуващите икономисти за намаляването на ДДС са правилни, но тези критикари трябваше да дойдат на срещите с хотелиерския бранш, за да чуят оплакванията и исканията им", коментира още Борисов.

В петък, в отсъствието на Горанов, парламентът прие на първо четене намаляване на ставката на ДДС за заведенията за хранене и за книгите от 20 на 9% от 1 юли т.г. до края на 2021 г. Още в началото на разговорите за намаляване на ДДС Горанов се изказа против, тъй като това ще намали приходите в хазната. По думите му това ще се отрази на всички данъкоплатци, като бъдат увеличени ставките на преките налози.

Миналата седмица финансовото министерство публикува позиция, в която обясни, че намаляването на ДДС върху всички стоки и сектори, за които е внесен законопроект в парламента, може да се компенсира с повишаване на общата ставка на косвения данък до 24% или с вдигане на корпоративния данък до 17-18%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай