Горанов: Две кутии цигари е увеличението на данъка на старите коли

Цена 1000 лева на "Гражданска отговорност" е спекулация, обяви финансовият министър

Горанов: Две кутии цигари е увеличението на данъка на старите коли | StandartNews.com

Две кутии цигари – толкова ще е увеличението на данъка за старите автомобили. Това стана ясно от думите на министъра на финансите Владислав Горанов след днешния коалиционен съвет. Това е мярка и в борбата за чистия въздух, а цената ѝ е поносима за българските граждани според него.

"Предложихме и се прие от българския парламент още един компонент за данъка върху моторните превозни средства, който освен имуществената част, да държи отговорност и за степента на замърсяване на отделните автомобили и тяхната екологична категория. Действително  автомобилите, които нямат екологична категория и замърсяват повече, ще се наложи да плащат малко по-висок данък, който в зависимост от възрастта на автомобила може да достигне 6 до 10 лева увеличение. Което е действително, макар да не е пренебрежима сума, по наши оценки е малко на фона на целите, които сме си поставили за чистотата на въздуха. Знаете, че имаме наказателна процедура в доста напреднала фаза по отношение на чистотата на въздуха и в същия този момент да не вземаме никакви мерки, след като сме се преърнали в гробницата на Европа за стари автомобили и след като очакваме в следващите няколко години целият ЕС в западната част и Гърция да премахнат и да ограничат използването на дизелови автомобили, можем лесно да предположим къде всички тези моторни превозни средства ще се насочат. Затова тази мярка има своя и икономически, и екологичен смисъл, и тежестта върху старите автомобили не е такава, че да се превръща в непосилно бреме за българските граждани. Що касае размера на данъка – повтарям, 60 или 80 стотинки на месец или 2 кутии цигари за цялата година не са това, което може да промени драстично склонността към покупка на по-стари автомобили на българските граждани, а същевременно ще даде една политика в областта на чистия въздух”, коментира Горанов на брифинга в Министерския съвет относно данъка, за който предварително стана ясно, че ще се увеличи между 10 и 30 процента.

Той коментира протестите от изминалите дни, както и темата за увеличаването на цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Застрахователи вече обявиха, че тя може да скочи до 1000 лева заради разширения кръг на хората, които могат да търсят обезщетение при смърт, но според Горанов това е спекулация.

"Цена 1000 лева гражданска отговорност не стои на дневен ред, подобна тема е спекулация, която цели създаване на обществено напрежение. По принцип по-рисковите шофьори би трябвало да пращат повече, но наредбата на КФН е в много начален етап и тепърва ще се обсъжда дали тези разпоредби с такава ескалация на "Гражданската отговорност", в зависимост от рисковото поведение, тепърва ще се анализира. Дебат за 1000 лева "Гражданска отговорност" няма и такива цени на пазара в България няма", каза още Владислав Горанов.

Протестите от последните дни срещу цената на горивата бяха коментирани от лидера на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него те са част от формулата на демокрацията и всеки може да изразява своето мнение, което няма да бъде ограничавано под никаква форма.

"Единственото ни изискване е да не бъдат нарушавани законовите разпоредби и правата на гражданите, защото в немалко от случаите вчера имаше провокация и се целяха сблъсъци. Ние правим политики и си поставяме цели. В тази връзка 1000 лева „Гражданска отговорност” не съответства на истината. Мога да кажа, че нашите политики, които сме заложили в управленската ни програма, се спазват стриктно. С тези обещания ние сме спечелили изборите. Няма да правим никакво отстъпление в тази посока", заяви зам.-председателят на ГЕРБ.

"Цената на горивата не се формира от правителството или коалиционния съвет. Това са пазарни принципи", допълни Цветанов.

В тази връзка Горанов допълни, че прогнозите са цените на суровия петрол да се стабилизират и даже леко да паднат, а освен това не е изключена среща с петролната и газовата асоциация, за да "се обсъди веригата на доставки, да се прецени и да се докаже на българските граждани, че това са равнищата, които могат да се прилагат в пазарна икономика".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай