Горанов: България се развива изключително успешно

Обикновените граждани няма от какво да се притесняват за влизането в еврозоната

Горанов: България се развива изключително успешно | StandartNews.com

Доходите у нас растат с двуцифрени размери, средните вече надхвърлят 1300 лева, и всичко това показва, че държавата ни се развива изключително успешно, посочи в интервю за Нова телевизия финансовият министър Владислав Горанов.

„Когато стартира този мандат, средната заплата беше около 880 лева. Има много показатели, които опровергават тезата, че държавата е в криза и институциите не работят”, категоричен бе Горанов в предаването „Карай направо“ в диалог с водещата Диана Найденова.

Горанов отговори на критиките на опозицията и на президента, че българите са най-бедните. „Проблемът на президента е, че от първите дни откакто стъпи в длъжност, се наложи да поеме изпълнителната власт. Той не можа да остане само в рамките на президентската институция както е по Конституция”, смята Горанов. „Онзи ден ни заплаши със служебно правителство, което всъщност е съществуваща в Конституцията правна възможност”, обясни министърът.

Той коментира, че президентът няма право да сваля доверие от правителството, това право има парламентът. Относно призива на Румен Радев прокуратурата да се „огледа за повсеместната корупция в изпълнителната власт”.

„Ако има някакви конкретни данни и доказателства, негово задължение като гражданин, освен че е държавен глава, е да подаде тези сигнали в прокуратурата. Гледам заявките на главния прокурор Гешев, че недосегаеми няма. Това е лесен казус за решаване”, заяви финансовият министър.

Що се отнася до влизането на България в чакалнята на еврозоната, той е категоричен, че обикновените граждани няма от какво да се притесняват.

„Тези, които в момента развяват знамената като депутата Гечев направиха така, че преди да има валутен борд левът рязко се обезцени. Именно поради страховете, с които в момента българските граждани са манипулирани, си заслужава да продължи дебатът за еврото”, каза Горанов.

И припомни, че страната ни е тръгнала към еврото в момента, в който се е присъединила към ЕС. Той не е съгласен с твърденията на президента, че Португалия е обедняла след приемането на еврото.

„Нито една държава не е обедняла заради еврото. Напротив забелязва се рязко подобряване на икономическото състояние на тези държави”, коментира финансовият министър.

Що се отнася до скандалите в хазарта, Горанов отхвърли обвиненията, че законът е позволявал операторите да не плащат необходимата такса. „Законът е прилаган грешно през цялото време в съглашателство между Комисията и съответните хазартни оператори. Те са декларирали каквото им се е искало, а Комисията е приемала каквото те са декларирали”, заяви той.

„Редовно сме виждали отчетите по начина, по който са декларирани”, каза Горанов и отхвърли да е знаел за нарушаването на закона. Той допълни, че вече се претендират около 700 млн. лева с лихвите. Това са актовете, издадени от Комисията по хазарта.

„Не съм търкал билетчета на късмета. Наблюдавал съм много хора и съм ги съжалявал как зареждат гориво за 10 лева, а купуват билетчета за 30 лева. Може би затова се обединихме около предложението на г-н Симеонов да се опитаме да се ограничи достъпа до това”, заяви Горанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай