Горанов: 1,5 млрд. лв. ще запазят заетостта

Ако сте били некоректни към хазната, няма как да получавате финансова помощ

Горанов: 1,5 млрд. лв. ще запазят заетостта | StandartNews.com

"Даваме 1,5 млрд. лв. за запазване на заетостта. Това не са ли безвъзмездни средства? Как хората си представят безвъзмездните суми -  да разхвърляме пари на жълтите павета от правителствения самолет? За миналата година държавата е платила 25 млрд. лв. заплати, ако раздаваме, колко ще издържи икономиката", попита в сутрешния блок на БТВ финансовият министър Владислав Горанов.

"Самоосигуряващите се лица попадат като правна възможност за безлихвените отсрочени кредити от Банката за развитие. Никой няма за цел да унищожава нищо. Кризата с коронавируса е навсякъде и свари доста хора неподготвени. Все още съм оптимист, че стоим добре в пандемичната криза", заяви той.

"Ако сте били некоректни към хазната, няма как да получавате финансова помощ", коментира Владислав Горанов.

"Не можем да увеличим капитала на търговските банки, използваме офисите им в цялата страна, за да имат всички хора достъп до кредитите", каза още той. 

"Системата с грантовете не работи до безкрай. Не можем да коментираме безвъзмездните средства безкрайно. Няма да могат да получат безлихвени кредити само хората, които не са в затруднение. Има различни казуси, работим по нови мерки постоянно със социалното министерство. Ще бъдат подпомогнати по някакъв начин и хората, които запазват работата си, но са с орязани заплати в кризата. Готвим се и за взимането на дълг, за да имаме сигурни заплати за военните, учителите и др.", обясни финансовият министър.

Горанов заяви още, че планът за излизане от кризата ще дойде, когато си позволим разхлабване на мерките.

Задължителното влизане в еврозоната е през чакалнята. Това ще стане, когато изпълним всички предварително уговорени критерии от лятото на 2018 г., посочи министърът на финансите. Надявам се финалът да е в рамките на следващите няколко седмици. Не искам да избързвам с конкретна дата, имаме разговори и с ЕК, и с ЕЦБ. Сега е добър момент да направим тази стъпка, категоричен беше Владислав Горанов.

Корнелия Нинова си спечели няколкото минути слава. Каза каквото има и без да събираме парламента, само за да имат БСП пресконференция.

"Професионалният футбол се развива чрез търговски дружества, които сега са ограничени заради липсата на спорт. Така логиката, е че всички футболни клубове могат да се възползват от схемата за поддържане на заетост. Държавата може да направи преценка в рамките на правилата", каза финансовият министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай