Събота,

Голяма радост! Актуализират пенсиите

От: СТАНДАРТ -
Голяма радост! Актуализират пенсиите
A
A
A

Служебното правителство подготвя предложение за актуализация на пенсиите от 1 октомври, обяви в интервю за "Дневник" министърът на финансите Асен Василев. Той потвърди, че служебният кабинет ще внесе в новия парламент и проект за актуализация на тазгодишния бюджет.

Василев обясни, че технически преизчисляването няма как да е от 1 септември, тъй като НОИ има нужда от повече време. Според министъра един от най-големите проблеми в разходната част на бюджета е именно пенсионната система.

“Нашето поколение ще трябва да плаща два пъти -  един път за родителите си, един път за себе си, защото около 1 млн. българи в момента работят зад граница и те си внасят вноските там”, поясни финансовият министър и допълни, че 43% от пенсионерите у нас живеят под линията на бедността.

Финансист №1 бе категоричен, че данъците не трябва да се променят. Той заяви, че актуализацията на бюджета ще бъде внесена евентуално след 2 седмици.

“Трябва да се води балансирана политика, актуализацията на бюджета и допълнителните приходи от 1,5 млрд. лв. не трябва да се ползват за намаляване на дефицита, а за допълнителни средства за медиците и за пенсии”, смята още Василев. Според него догодина също трябва да се мисли за балансиран бюджет, а чак по-следващата година може да се говори за свиване на дефицитите.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички