Голям скандал. Македонски номера срещу нас в САЩ

Има опит да бъде прокарана резолюция с доста некоректен текст в Конгреса на САЩ, каза посланик Георги Панайотов

Голям скандал. Македонски номера срещу нас в САЩ | StandartNews.com

"Има опит да бъде прокарана резолюция с доста некоректен текст в Конгреса на САЩ. След връчване на акредитивните писма на Байдън ще обясня, че чрез задълбочаване на конфронтацията проблемът ни с РСМ няма да бъде разрешен". Това заяви за "Офанзива" българският посланик във Вашингтон Н. Пр. Георги Панайотов.

Според него щата Мичиган вече е приел резолюция според която септември 2021 г. е бил обявен за месец за македонския принос за САЩ. "България и САЩ са приятели и съюзници в НАТО, а също и стратегически партньори. Обсъдихме как да увеличим американските инвестиции у нас. Проблемът с РСМ трябва да бъде решен с воля и визия от политическите лидери на двете страни без компромиси с българските национални интереси", категоричен е той.

По думите му проблемът с Македония е възникнал от неправилни техни действия и националистически залитания. "САЩ и ЕС имат интерес от по-бързо решаване на въпроса, аз призовах Вашингтон към разбиране и бях разбран", посочи Панайотов. И допълни, че е нужно подобряване на комуникацията с американските държавни институции.

Относно темата за доставка на американски втечнен газ той подчерта: "Това е чисто търговска сделка по време на война. България е обект на шантаж от страна на Русия. САЩ ни се притече на помощ. Предстои да бъдат договаряни параметрите на дългосрочни договори с по-ниски цени от предишните", увери Панайотов. И уточни, че самолети F16 е лесно да се набавят, но трябва да се помисли за пилотите и поддръжката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай