Герджиков: Никой не търси експерти за законотворчество

Съветът по законодателството към НС не е похарчил нито един лев, защото експертизата му не е била потърсена по нито един от законопроектите, разглеждани в парламента...

Герджиков: Никой не търси експерти за законотворчество | StandartNews.com

Съветът по законодателството към НС не е похарчил нито един лев, защото експертизата му не е била потърсена по нито един от законопроектите, разглеждани в парламента. По този повод председателят му професор Огнян Герджиков предложи на ръководството на Народното събрание Съветът да бъде закрит поради неизползване на неговите възможности.

В интервю за БНР Герджиков коментира, че много от членовете на този съвет, които са авторитетни юристи, не желаят имената им да бъдат свързани с продукцията, която излиза от Народното събрание:

„Вече от една година и малко отгоре нищо не се случва. Бяхме полезни в края на 2017 годината с два законопроекта. Единият беше особено важен – нов АПК – бяхме написали 45 страници обосновано, мотивирано становище, което накара законодателя да се вслуша и да отложи с 6 месеца за преработване този АПК“.

Герджиков изтъкна, че след това експертизата на Съвета не е била търсена: „Стига толкова сме бавили законотворците с нашите изисквания за едно съвършено законодателство“.

„Положението е тревожно, защото няма усещане в отговорните фактори за това колко важно нещо е законодателният процес“, коментира юристът и изтъкна, че у нас има качествени закони , приемани през 1949 – 1951 година, които още са в сила с малки изменения и допълнения. Той даде и обратния пример:

„Кодексът за социално осигуряване влиза в сила от 1 януари 2000 година и към днешна дата е променян 134 пъти, защото се работи „на парче“, по метода „проба –грешка“ без да се привличат качествени юристи. По онези закони отпреди 70 години са работили най-добрите български юристи от старата школа. Те са работили с разбиране за висок професионализъм, а сега го няма този професионализъм. Тъкмо бяхме решили, че създавайки този Съвет по законодателството ще се внесе повече професионализъм, те ни използваха два месеца и половина и дотам бяхме“.

„Липсата на професионализъм в много области ни пречи да направим онзи прогрес обществото, който българските граждани чакат“, коментира бившият председател на Народното събрание и служебен министър-председател.

България беше и остава един от най-големите еврооптимисти след приемането си в ЕС, отчете Герджиков, който очаква предстоящите през май избори да бъдат „за вътрешна употреба“. Въпреки това той е оптимист за бъдещето на обединена Европа“:

„Има мощни икономики – САЩ, Китай, Индия, които ще смачкат Европа, ако не е обединена. Европа от отделни малки държави не може да се противопостави на тази инвазия, най-вече на Изтока. Страшно важно е ЕС да укрепне и ще бъде нещо, в което България трябва да се стреми да дава своя принос“.

По повод предстоящия в Брюксел протест на български, румънски и други източноевропейски превозвачи против пакета „Макрон“, той коментира: „Смятам, че тук Брюксел трябва да зададе заден ход“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай